30 Haziran 2008

Bucaya yeni stad


Uzun yıllardır Türk futbolunun en büyük geyiklerinden biridir. "İzmirin süper ligde bir takımı olması lazım" Ama gelin görün ki burada (İzmir'de) başta halkın, belediyelerin ve zengin zümrenin futbola olan ilgisizliği bunu imkansız kılıyor. Efsane Göztepe şirketleşmenin kurbanı olmuş, Karşıyaka biraz belediye biraz taraftar desteği ile hem futbol hem basketbolda başarı kovalıyor ama ikisinde de vasat durumda, bir başka efsane Altay taraftar sayısının azlığı ve eskisi gibi sahip çıkılmaması nedeniyle playoff oynamaktan öteye geçemiyor. İzmir'in bu büyük takımlarının yanında onlar kadar popüler olmayan ama akıllı işler, doğru hamleler yapan kulüpler de var. Bu kulüplerden biri Bucaspor. Altyapı konusunda çok bilinçli bir çaba içindeler, Bucaspor minik takımı bu yılı Türkiye genelinde ilk üç içinde bitirmeyi başardı. Altyapı tesisleri ve oradaki aktivite zenginliği görülmeye değer. Bunların yanına şimdi de küçümsenmeyecek bir belediye desteği eklendi. Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Buca'daki spor kompleksi eksikliğine "Spor Vadisi" adı altında bir tesis yaparak çözüm bulmayı planlıyor. Yani yeni yapılacak tesis sadece bir staddan ibaret değil. Spor Vadisi'nin yeri -özellikle mevcut stadın bulunduğu yere göre- biraz ters kalıyor ama bu kadar büyük bir kompleksi de semt içinde bir yere yapmak mümkün değil. Vadi içindeki stad 7.500 kişilik olacakmış. Buca standartları için yeterli. 105x68m ebatlarında FIFA standartlarında sentetik çim örtülü bir futbol sahası yer alacak, Kasımpaşa örneği gibi süper lige çıkılması halinde doğal çime çevrilmesi gerekebilir.

Tesisin diğer bölümleri için Buca Belediyesi web sitesindeki açıklama ise şu şekilde;

Spor vadisi kapsamında 25x45m ebatlarında 1 adet halı saha, 2 adet basketbol sahası bulunmaktadır. Halı saha zemini sentetik çim, basketbol sahalarının zemini ise akrilik esaslı malzeme olacaktır. Halı sahada 4x22m ebatlarında demontable tribün bulunmaktadır. Söz konusu komplekste 45x90m ebatlarında 1 adet futbol sahası bulunmaktadır. Antrenman sahası olarak düşünülen bu saha çevresinde 2 adet 3x50m ebatlarında demontable tribün bulunmaktadır. Spor kompleksi çevresinde kompleksi baştan başa saran bir koşu yolu bulunmaktadır. Koşu yolunun genişliği 2m, uzunluğu ise yaklaşık 600m'dir. Koşu yolu zemini kiremit irmiği kaplı olacaktır. Spor kompleksi dahilinde, yaklaşık 300 araçlık otopark bulunmaktadır. Bu otopark artması düşünülen trafik yükünü en aza indirecektir.

Buca Belediyesi'nin yapacağı bu tesisi bir seçim yatırımı olarak görenler var ama ben katılmıyorum. Bucaspor'un seçime etkisi yok denecek kadar az. Yaklaşık 10 yıldır Buca'da yaşıyorum. Partisinin ne olduğu umrumda değil, Cemil Şeboy gerçekten önemli belediyecilik başarıları sergiliyor, üstelik Büyükşehir Belediyesi'nden de yeterince yardım almadığı gerçeği ortada.

Sözün özü Bucaspor, altyapı ve tesisleşme konusunda bu hızla devam ederse en fazla beş sezon içinde İzmir'in süper ligdeki yeni temsilcisi olabilir. Altyapı devrimi ile böyle bir başarı gerçekleşirse de diğer kulüplerimiz için çok güzel bir örnek olacaktır. Altyapı başarısı üstyapıya ne kadar yansıyacak? Onu da bu sezon göreceğiz.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails