16 Haziran 2008

Hayat varsa umut vardır (@Aceto'nun Ramonu:))

Ustamız, abimiz, ilham kaynağımız, herşeyimiz Aceto'nun meşhur Ramon'u maçtan önce her zaman tutturduğu tahminlerinden birini yaptı. Çek 2 Tür 0 dedi. Tırstık, kim olduğunu bilmediğimiz bu adam bütün tahminlerini tutturuyordu. Ama sonuna bir cümle eklemişti. "Hayat varsa umut vardır". Maç içinde unuttuk bunu, Avrupa Şampiyonası gibi bir organizasyonda Çek Cumhuriyeti gibi tecrübe abidesi bir takımı son 20 dakika sahasına gömüp, son 15 dakikada 3 gol bulmak ne demek? Bildiğimiz hiçbir futbol mantığı ile bu durumu açıklamamız mümkün değil.



Açıkçası yazılacak çok fazla şey de yok. Rakip Hırvatistan. Bu gazla şampiyonluğa kadar gidip tarihteki 2.mucizeyi hem de yıka yıka, dağıta dağıta, geriden gele gele gerçekleştirebilir miyiz? Neden olmasın? Tecrübesiziz evet ama sadece ilk yarılarda, ayak bağları çözülünce bu çocukların neler yapabileceğinin kendileri bile farkında değil.
Volkan'ın daha önce yaptıklarından ders çıkarmamış olması kendisi adına üzücü ama takım adına bence hayırlı oldu. Euro 2000'e katılmak için İrlanda ile oynadığımız maçta o zamanın genç ama yetenekli çocuğu Rüştü sakatlanıp oyundan çıkmış, yerine bugünün Kocaelispor teknik direktörü Engin İpekoğlu geçmiş ve maçı başarı ile tamamlamıştı. 0-0 sonucu bizi Euro 2000'e götürmeye yetmişti o zaman. O zamanın başrol oyuncusu Rüştü, şimdi tecrübeli figüran olarak aynı durumda ve Euro 2000'den yarım kalan bir hesabı var.



Maç ile ilgili söylenebilecek birkaç küçük ayrıntı var daha fazlasına da gerek yok. Fatih Terim maçtan önce yaptığı açıklamada penaltı çalışmadıklarını, maçı kazanacağımızdan emin olduğunu söylemişti. 2.yarı Topal-Kazım değişikliği ile -maçın 2-0 olmasının getirdiği dezavantajlı durumu da göz önüne alarak- tamamen ofansif bir düşüncede olduğumuzu gösterdi ama maçın en önemli değişikliği Sabri-Hamit pozisyon değişikliği idi. Hamit çıkınca zaten Sabri onun yerini dolduruyordu, Hamit'in her çıkışı da tehlikeli pozisyonlar yaratınca Fatih hoca yer değiştirin talimatı verdi. Bu talimattan önce Hamit zaten bir asisti Arda'ya yapmıştı. Hamit ileri çıktı öyle bir top kesti ki adını söyleyince bile destur çektiğimiz Petr Cech topu elinden kaçırıverdi. Ben Cech'in hatası ile maç kaybeden bir takım hatırlamıyorum ama oldu. İnsan bazen gözlerine inanamaz, ben de inanamadım ama umrumda da değil. Maç penaltılara gidecek diye düşündüğümüz dakikalarda bir uzun topun Çek savunmasından dönmesi sonucu yine Hamit çıktı sahneye. Müthiş bir arapas ama Nihat'ın da hakkını verelim. Son 20 dakika top görmeyen, afallamış Çek savunması sanıyorum 2-2 yaptılar 3 ü de atacak halleri yok ya diye düşündüler.Nihat mükemmel pozisyon aldı, önüne nefis çekti ve göstere göstere 90 a vurdu topu. Petr Cech sen misin kaleden çıkan? O golden sonrasını hatırlamıyorum yazmak isterdim ama Volkan'ın bu saçmalığını ve Tuncay'ın kaledeki safiyane görüntüsünü de hiçbirimiz unutmayacağız.
Hırvatistan maçı 3-0 dan 4-3 olur mu? Vallahi olur.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails