03 Ağustos 2008

Customise Filter; Nationality: EU National.

FM fanatikleri (bu arada FM demeye hala alışamadım benim için hala CM aslında) başlıkta ne ifade edilmek istendiğini eminim çok iyi anladılar. Oyuncu aramak istediğimizde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olan futbolcuları görmemiz için seçeneği bu şekilde ayarlamamız gerekiyor ve iyi haber, artık bu aramaya Türk oyuncular da dahil olacak çünkü artık sadece Nihat değil tüm Türk oyuncular Avrupa Birliği vatandaşı statüsünde oynama hakkı kazandı.

Kararın mimarı İspanyol avukat Juan de Dios Crespo. Crespo aynı zamanda Nihat Real Sociedad'ta oynarken AB statüsünde oynama hakkı kazanmasını sağlayan kişi. Nihat'a AB statüsünde oynama hakkını veren kurum ise Madrid Üst Mahkemesi yani Nihat bugüne kadar sadece İspanya sınırları içinde AB vatandaşı sayılıyordu. Crespo, Madrid Üst Mahkemesi'nin kararını Avrupa Toplulukları Mahkemesi'ne taşımış ve 28 Temmuz tarihli mahkeme kararı Nihat'ın AB statüsünde futbolcu olarak tanındığı yönündeymiş. Bunun anlamı da Nihat artık sadece İspanya'da değil tüm AB ülkelerinde üye ülke vatandaşı statüsünde oynayabilecek. Yani aslında çıkan karar "Tüm Türk oyuncular AB statüsünde oynayabilir" değil ama Nihat'ın durumu örnek teşkil edeceği için artık bu durum tüm Türk oyuncular için geçerli kabul ediliyor.

Tabii bu karar sadece Türklere özel verilmiş bir karar da değil. AB ile ekonomik anlamda gümrük birliği anlaşmasına varmış bütün ülkelerin vatandaşları için geçerli. Bu ülkelerin hangileri olduğunu çok araştırdım ama maalesef bir sonuca ulaşamadım. Kararın bizim futbolcularımız için geçerli olmasını sağlayan olay ise bir zamanlar çok tartışılan, bildiğimiz gümrük birliği anlaşması.

Tekrar futbola dönersek verilen karar bizim futbolcularımız açısından çok büyük bir avantaj. Bugüne kadar yurtdışına giden oyuncularımız genellikle rüştünü ıspatlamış, belli bir kalitenin üstünde oyuncular oluyordu. Bu karar ile birlikte genç veya kadro derinliği anlamında düşünülebilecek oyuncularımız da büyük liglerin takımlarında forma şansı bulabilir, daha sonra da kendilerini çok daha iyi noktalarda görebiliriz. Benim görüşüm, bizim genelde üniversite sınavlarından sonra sıkça telafuz ettiğimiz kapağı atma durumunun bu konuda da çok önemli olduğu yönünde. Futbolcularımız bir şekilde Avrupa'ya gidebilirse orada gösterecekleri gelişim ile farklı bir karaktere bürünebilirler (Bkz.Tugay Kerimoğlu). Kuşkusuz geçmişte olduğu gibi başarısız örnekler de olacak ama bu karar sayesinde sürümden kazanabiliriz.

Peki AB statüsünde sayılmak ne kadar önemli? Yorumdan yoruma farklılık gösterebilecek bu sorunun yanıtını matematiksel veriler ile açıklamaya çalışalım.  Aşağıdaki tablolarda Avrupa'nın 5 büyük ligindeki yabancı oyuncuların sayıları bulunuyor. Baştan belirteyim istatistikler 2006-2007 sezonu için ama fikir verebileceğini düşünüyorum. Others bölümlerinde o ligde sadece birkaç oyuncusu bulunan ülkeler var ve onların içinde de AB dışı oyuncular mevcut.



İNGİLTERE PREMIER LİGİ :

2006/2007 sezonunda EPL'deki 653 oyuncudan sadece 282'si İngilizmiş, EURO 2008'e katılamamalarına şaşırmamak gerek. EPL'deki AB dışı oyuncuların sayısı AB oyuncularından daha fazla değil, bu durumun İngilizlere özel çalışma izni kanunlarından kaynaklanıyor olması kuvvetle muhtemel. Bildiğiniz gibi İngiltere'de oynayan AB dışı oyuncular için, ülkesinin milli takımında belli bir maçın üzerinde oynaması gerekliliği gibi bazı özel kurallar var, konuyu fazla dağıtmayalım, Türk oyuncuların AB statüsü kazanmış olması AB li oyuncuların daha çok tercih edildiği İngiltere'de Türk oyunculara olan ilgiyi arttırabilir.
LA LIGA :
La Liga, neredeyse bütün tarihi boyunca olduğu gibi Brezilyalı ve Arjantinli oyuncuların istilası altına girmiş durumda. Bizim oyuncularımızın onlara karşı - en azından kural anlamında- forma savaşı vermeyecek olmaları da sevindirici.


SERIE A :

Serie A'ya gitmek zaten her babayiğidin harcı değil ama Fenerbahçe'de anormal bir performansını görmediğimiz Lazetic'in yıllarca bu ligde forma giydiğini düşünürsek, kararla birlikte İtalya'ya da futbolcu ihraç etme potansiyelimizin yükseldiğini söyleyebiliriz, iyi veya kötü örnekleri olması mümkün mutlaka (Bu arada istatistikteki yarı Brezilyalı yarı İtalyan oyuncunun kim olduğunu ben de bilemiyorum).
BUNDESLIGA :
Almanya ligine son olarak Çağdaş Atan ve Sinan Kaloğlu'nu gönderdik. Orada bulunan gurbetçi futbolcularımızı da düşünürsek hali hazırda Bundesliga'da ciddi bir Türk oyuncu varlığı mevcut. Gurbetçi oyuncular zaten Alman vatandaşı olarak oynuyorlar, karar ile Bundesliga'da da yeni gelişmeler görebiliriz. Yabancı oyuncu gönderen ülkelerin dağılımına baktığımızda en dengeli görünümü de Bundesliga veriyor. Lahmacun kıvamında her yerden azar azar.
LIGUE 1 :
Fransız takımları haklarını genelde Afrika'lı oyunculardan yana kullanıyorlar. Fransa ile Afrika arasındaki kültürel ve tarihi alışveriş liglerine de yansımış durumda. Sochaux forması giyen Mevlüt'ün uç bir örnek olduğunu düşünüyorum. Bir bakıma bu ligin kaderi bu. Gelecek vaat eden genç Afrikalı ve Güney Amerikalı gençleri toplamak. O yüzden Fransa ligi ile ilgili çok iyimser değilim zaten bu lig de diğer dördünün bir parça altında ama iyi teklifler alacak iyi oyuncularımız için de değerlendirilebilecek güzel bir fırsat olabilir, sonuçta Ligue 1 bizim ligimizden daha iyi.
Kararın ne getirip ne götüreceğini anlamamız için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Patlama olarak nitelendirmeyecek olsak da futbolcu ihracında yeni bir döneme girdiğimiz açık, bakalım bizim futbolcularımız bu artıyı nasıl ve ne kadar değerlendirebilecekler? Ahmet Bulut'a iş çıktı yine, iyice köşeyi döner artık.

2 yorum:

selaminko dedi ki...

TFF bizimle aynı kaderi paylasan yani UEFA bunyesinde Avrupa Sampiyonalarına ya da Dunya kupası elemelerine katılan ama AB uyesi olmadıgı icin yabancı statüsünde yer alan diger ulke federasyonları ile bir araya gelmeli ve UEFA'ya bu konumdaki ulkelerin futbolcularının da AB vatandası sayılmasını talep etmeli hatta bastırmalı.

Robaggio dedi ki...

Mevcut durum zaten çok saçma. AB üye ülke federasyonlarının AB kanunlarına karşı koyma şansı olmadığından dolayı AB vatandaşları için yabancı sınırlaması yok, bakıyoruz bir İngiliz takımında İngiliz oyuncu yok ama bir Türk oyuncu transfer etmek istese 3ten fazla olamaz deniyor, o takım Türk oyuncuyu alamazsa da yerini Fransız ya da Portekizli bir oyuncu ile dolduruyor zaten İngiliz oyuncu ile değil yani yapılacak transferin her durumda İngiliz futboluna bir faydası yok ama dediğiniz gibi bastırmadan da hak elde edilemiyor.

Related Posts with Thumbnails