04 Ağustos 2008

Drogheda United F.C.

Geçtiğimiz yılın İrlanda şampiyonu Drogheda'nın amblemindeki ay-yıldız'ın çok keyifli bir hikayesi var. Hikayenin ucu bize, Osmanlı zamanına dayanıyor. Takımın şu anki durumundan önce bu hikayeyi paylaşayım. Alıntı Zaman gazetesinden Erdal HOŞ imzalı, 11 Ekim 2007 tarihinde yayınlanmış. İngilizce ve Türkçe başka kaynaklarda da hemen hemen aynı şeyler yazıyor.

"Kentin ve kulübün sembolünün ay-yıldız olması sadece bir rastlantıdan ibaret değil. 1845 yılında özellikle yaygın olarak yetiştirilen patates tarlalarında baş gösteren bir virüs kısa zamanda bölgeyi kıtlığa sürükler. "Patates kıtlığı" olarak bilinen bu olay 1847 yılına dek sürer ve İrlanda halkının yaşadığı trajik olaylardan biri olarak tarihteki yerini alır. Açlık ve beraberindeki salgın hastalıklar sebebiyle 1 milyona yakın İrlandalı ölür. Bir o kadarı da çaresizlikten ülkeyi terk eder. Bugün Amerika ve Avustralya'daki İrlandalıların önemli bir kısmını o dönemde göç edenler oluşturur.

Dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid, İrlanda'ya 10.000 sterlin yardım taahhüdünde bulunur. Ancak İngiltere kraliçesi Victoria, bizzat kendi topraklarındaki bu felakete sadece 2.000 sterlin yardımda bulunduğu için İstanbul'daki İngiliz elçisi aracılığı ile rakamın düşürülmesi talebinde bulunur. Bunun üzerine padişahın yardımı 1.000 sterline düşürülmekle birlikte 3 gemi, tahıl yüklü halde yola çıkarılır. Ne gariptir ki gemilerin boşaltılmasına İngiliz yetkililer izin vermez. Yani İngiliz hükümeti kendi hükümranlıkları altındaki topraklarda yaşayan halkın kırılmasına göz yumar. Yardım ekibi yılmamıştır, çareyi gemileri gizlice kuzeydeki Drogheda limanına boşaltmakta bulurlar. İşte o günden beri kent halkının gönlünde Osmanlı ve Türkler ayrıcalıklı yere sahiptir. 2006 Mayıs'ında şimdilerde otel olarak kullanılan eski belediye binasına törenle bir şükran plaketi asılır. Bölgedeki yaygın kanaat; ay ve yıldızın hem kentin hem de kulübün logosu olarak kullanılmasına, bu olayın kaynaklık ettiği şeklindedir."

Bugüne kadar Şampiyonlar Ligi gruplarına hiçbir İrlanda'lı, Kuzey İrlanda'lı veya Galli takım katılamamış. Drogheda'nın bunu başarabilecek ilk takım olabileceği konuşuluyor. İrlanda takımlarının bugüne kadar Avrupa Kupaları'nda yakaladığı en büyük başarı 2004-2005 yılında Shelbourne takımının Şampiyonlar Ligi 3.eleme turuna kalmış olması. Shelbourne o turda Deportivo'ya 0-0 ve 3-0 sonuçları ile elenmiş. Drogheda ise tarihinde sadece 3.kez Avrupa Kupaları'na katılma hakkı elde etmiş, Şampiyonlar Ligi elemelerine ise ilk kez katılıyor ki geçtiğimiz yıl tarihlerinde ilk kez şampiyon oldular. Daha önce 2 kez katıldıkları UEFA Kupası'nın ikisinde de 2.ön eleme turunda elenmişler. Bu yıl Şampiyonlar Ligi ilk eleme turunda Estonya'nın Levadia Talin takımını 2-1 ve 0-1 sonuçları ile geçtiler. İkinci turda eşleştikleri Dynamo Kiev ile oynadıkları ilk maçta da İrlanda'da 2-1 mağlup oldular ve işleri bir parça zorlaşmış durumda. İkinci maçta bir mucize eseri 2 farklı galibiyet alabilirlerse 3.eleme turuna geçebilirler, bu turun galibi de Spartak Moskova ile oynayacak. İşleri zor gibi görünse de gelen rakipler bir İtalya, İspanya, İngiltere temsilcileri seviyesinde değil o yüzden Britanya adasında iyimser bir hava hakim, bizim de gönlümüz onlardan yana.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails