28 Ağustos 2008

Harcı olan babayiğitler ligi

Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst düzey futbol ligi şampiyonunun katılamadığı Şampiyonlar Ligine kalmayı başarabilen takımlar belli oldular. Galatasaray Steaua Bükreş hastalığını yine yenemedi. Maçtan sonra Mustafa Denizli demek ki sorun bende değilmiş diye düşünmüş olabilir. Fenerbahçe ise zorla da olsa Partizan'ı 2-1 lik sonuçla elemeyi başardı. Partizanlı oyuncular da altyapılarından yetişen ve Fenerbahçe'ye bir Dünya Starı olarak gelip, topçuluğu bırak papazlık yap nidaları ile Paris'e postalanan Kezman'ın öcünü almak istercesine hırslı ve kaliteli bir mücadele sergilediler ama fiziksel olarak korkutucu olmasa da Tanju'dan el almış gibi bir hali olan Semih yine sahneye çıkmayı başardı ve Fenerbahçe turu geçti.


Geçtiğimiz yıl UEFA Kupası yarı finali yapan, bu yılki kadrosu Frey'li, Mutu'lu, Gilardino'lu Fiorentina 1999/2000 sezonundan beri uzak kaldığı Şampiyonlar Ligi'ne tekrar katılmayı başardı. 2000 sezonunda Batistuta'lı mor menekşeler Manu, Bordeaux ve Valencia'lı ikinci tur grubundan çıkmayı başaramamışlardı. Slavia Prag'a karşı 2-0 kazandıkları ilk maçın üstüne güzel yattılar ve 0-0 sonucu yeterli oldu. Dün Sparta Prag'ın Panathinaikos'a bugün de Slavia'nın Fiorentina'ya elenmesi ile Çekler Şampiyonlar Ligi'ni hobi amaçlı izlemek zorunda kalacaklar. Euro 2008 şamarımızın ardından bu da olunca nereye gidiyoruz? diye bir sorsalar fena olmayacak.


İkinci ön eleme turu maçında gönüllerimizin fatihi İrlanda Şampiyonu Drogheda'yı kupanın dışına iten Dynamo Kiev, Spartak Moskova'ya futbol dersi vererek en dış kulvardan kopup geldiğinin sinyallerini vermeye başladı. Shevchenko'lu, Demetradze'li, her maç topa maksimum %30 oranında sahip olmasına rağmen büyük kulüpleri duman edebilen kadronun başarısına ulaşabilirler mi bilinmez ama dikkat edilmesi gereken bir takım oldukları ortada. Spartak'ı her iki maçta da 4-1 yenmeyi başardılar. Pavlyuchenko Tottenham'a gidebilir artık, burada işi bitmiş.


Belarus temsilcisi BATE Borisov, Anderlecht'i kupanın dışına ittiğinde sürpriz sonuçlardan birini gerçekleştirmişti. Kura şanslarının yanlarında olmasını çok iyi kullandılar ve geçtiğimiz sezon sonunda Şampiyonlar Ligi'ne katılıp katılmayacağı muallakta olan Levski'yi eleyip Belarus tarihinde ilk kez bir takımın adını Şampiyonlar Ligine yazdırmayı başardılar. Belarus futbol tarihi bu akşam yeniden yazıldı. BATE'nin tüm 2.yarıyı 10 kişi oynadığını da hatırlatalım.
Son yılların ŞL gediklisi Made by Lucescu Shakhtar, Dinamo Zagreb'i 2-0'lık ilk maçın ardından deplasmanda da 3-1 yenip UEFA'ya postaladı. Bu sonuçla Euro 2012 evsahiplerinden Ukrayna ŞL'ne iki takım sokmayı başaran ülkeler arasına adını yazdırdı ve o zamana kadar bu ivme ile devam ederlerse 2012 rüya yıllarından biri olabilir.
Bu akşam bir futbol tarihi de Yunanistan'da yazıldı. Anorthosis'in big brother Olympiakos'u üzmeyeceğini düşünüyordum ama ilk maçtaki 3-0 ile şoka giren Yunanlılar hızlarını alamayıp ikinci maç öncesi Anorthosis taraftarlarını biraz hırpalamışlar. Bu gazın sonucu skor 1-0 olarak kaldı ve toplamda 3-1 ile Anorthosis ŞL gören ilk Güney Kıbrıs kulübü olmayı başardı.


Aalborg, Marsilya ve Arsenal kendilerini fazla üzmeden hedeflerine ulaştılar. Basel ise Portekizli V.Guimaraes'i 0-0'ın rövanşında evinde 2-1 yenerek ŞL İsviçre şubesi oldu. 2.gol Eren Derdiyok'tan.


3.Ön eleme turunun en önemli maçından gecenin en sürpriz skoru geldi. Atletico Madrid 1-0 yenildiği ilk maçın rövanşında Schalke'ye Erciyes tarifesi uyguladı ve 4-0 sonucu ile ŞL İspanyol dörtlüsü bozulmadan ilerlemeye devam ediyor. Sergio Aguero Olimpiyat Şampiyonluğu nitrosunu bu maçta motora boca etti ve 22.dakikadaki golü ile perdeyi açan isim oldu.

Yazımın sonuna sonucu yetişen maçta ise Liverpool Standard Liege'i 0-0 biten iki maçın ardından 117.dakikada Kuyt ile bulduğu golle eleyebildi. Liverpool'un tuhaf bir takım olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıl gruptan çıkar mı çıkamaz mı denirken Beşiktaş'a attıkları 8 gol de bizim için yeni bir tarih yazmıştı.
ŞL Kura çekimi yarın 19:00'da. Kura çekimi sonrası 20:30'da Habertürk'te Aceto'yu görme şerefine nail olabilirsiniz.

Toplu Sonuçlar :

Panathinaikos 1 - 0 Sparta Prag
Petrzalka 1 - 1 Juventus
Wisla Krakow 1 - 0 Barcelona
BATE Borisov 1 - 1 Levski Sofia
Kaunas 0 - 2 Aalborg
Dinamo Kiev 4 - 1 Spartak Moskova
Steaua Bükreş 1 - 0 Galatasaray
Fenerbahçe 2 - 1 Partizan Belgrad
Basel 2 - 1 Vitoria Guimaraes 
Atletico Madrid 4 - 0 Schalke
Dinamo Zagreb 1 - 3 Shakhtar Donetsk
Marsilya 2 - 1 Brann Bergen
Olympiakos 1 - 0 Anorthosis
Slavia Prag 0 - 0 Fiorentina
Arsenal 4 - 0 Twente Enschede
Liverpool 1 - 0 Standard Liege

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails