06 Ağustos 2008

İki efsane

Ole Gunnar Solskjaer, Norveç futbolunun yetiştirdiği en önemli isimlerden birisi belki de en iyisi. Manu-Bayern Münih Şampiyonlar Ligi finalini sanırım hiçbirimiz unutamayız. Son dakikada attığı gol ile kupayı Münih'ten alıp Manchester'a götürmüştü. Nottingham Forest'a 10 dakikada attığı 4 gol de hala "Famous 4" olarak anılır. Klas ötesi son vuruşları ve gol sezisi ile Manu'nun efsane isimlerinden biri olmayı başardı. Solskjaer'in jübile maçında Manu, Espanyol ile karşılaştı ve maçı 1-0 kazandılar.

Ülkemizde en son Mehmet Özdilek'in jübile maçında Fatih Terim'in hocası olduğu Milan ile Beşiktaş İstanbul'da karşılaşmıştı. O maç dışında uzun yıllardır hatırlanmaya değer bir jübile göremedik. Solskjaer'in jübile maçında tribünlerdeki izleyici sayısı ise 68,868 di. Bu durum, futbolun içine ettiler dediğimiz, endüstriyel futbolun belki de en önemli temsilcisi durumundaki Manu'nun büyüklüğünün sadece maddi nedenlerden kaynaklanmadığının bir kanıtı olsa gerek. Türk olarak övündüğümüz değerlerimizden biri olan vefanın, futbol anlamında artık bizlerden çok uzak olduğu bir gerçek ama herşeyi olması gerektiği gibi yapan futbol kulüpleri ve taraftarlar sevdikleri insanları işte bu şekilde onore etmeyi biliyorlar. Hoş bu durumdan birilerinin ders alacağını da zannetmiyorum ya, neyse.

Jübile yapan diğer bir efsane isim ise Jaap Stam. Stam'ın tanıdığım en güvenilir savunma oyuncusu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İzbandut kategorisinde olmasına rağmen süratli ve çevik bir yapısı vardı. Zaten forma giydiği kulüpler de (Sırasıyla; FC Zwolle, C.Leeuwarden, Willem II, PSV, Manu, Lazio, Milan, Ajax) kalitesinin en açık göstergesi. Yaşlanınca biraz gözden düşmüş olması da doğanın bir kanunu tabi. Stam'ın 1992 yılında profesyonel kariyerine başladığı takım olan FC Zwolle'nin stadında oynanan maçta Ajax ile 1998 Hollanda Milli Takımı kadrosu karşı karşıya geldi. Frank de Boer, Ronald de Boer, Michael reiziger, Wim Jonk, Philip Cocu, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Aron Winter, Marc Overmars ve Edgar Davids (boyun devrilsin Davids:)) den oluşan Hollanda'nın teknik direktörlüğünü Guus Hiddink ve Carlo Ancelotti yaptı. Stam ilk yarıda Ajax, ikinci yarıda Hollanda forması giydi ve maç 3-3 sona erdi. Stam'ın jübilesi için tasarlanan forma da görülmeye değer.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails