02 Eylül 2008

Akıl, yaşta mı başta mı?


21 yaşındaki Messi'nin Barcelona'nın en büyük yıldızı olduğu, 40 yaşındaki Maldini'nin hala Milan'da forma giydiği bir futbol dünyasında oyuncu yaşlarının çok da büyük bir anlam ifade etmediğine inananlardanım ama bir takımın genel yaş ortalamasını aldığımızda o takımın oyun karakteri ile ilgili bir fikir sahibi olabiliriz. Örneğin ilk 11 oyuncularının yaş ortalaması 24 olan bir takım ile 30 olan bir takımın mücadele gücünün aynı olamayacağını tahmin edebiliriz. Aynı şekilde yaşlı olan takımın daha tecrübeli olacağı ve rakibi kadar mücadele etmeden de sonuca ulaşabileceği kanısına varmak da mümkün. O yüzden bu istatistik çalışma fazla yoruma girmeden sadece bilgi verme amacı taşıyor.

Süper lig kadrolarında yer alan en genç oyuncu, Kayserisporlu 15 yaşındaki Furkan Selim Ünlü. Furkan 8 kez U-15 Milli olmuş ve bu sezon amatör vizeden profesyonele geçiş yapmış. Rooney'in 17 yaşında iken Everton'da neler yaptığını hatırlarsak, fiziksel olarak yeterli olan genç oyuncularımıza şans vermemiz halinde güzel sonuçlar elde etme şansımız olduğunu söyleyebiliriz.

Konu ile ilgili bir başka çarpıcı örnek de yetenek avcısı Arsene Wenger ile ilgili. Geçtiğimiz sezonun sonunda AZ Alkmaar oyuncusu Türk asıllı Hollandalı Oğuzhan Özyakup Arsenal'e transfer oldu. Oğuzhan Hollanda U-17 Milli Takımında da görev yapıyor. O yaş aralıklarında oyuncular arasındaki farkların daha belirgin olduğu düşünülürse 15 yaşındaki bir oyuncu için büyük bir başarı olduğu söylenebilir. Oğuzhan'ı önümüzdeki günlerde Milli Takımımızda görme şansımız da var. Tabi bizim teknik ekibimizin de Wenger'in göstermiş olduğu güveni göstermesi gerekiyor. Oğuzhan orta sahanın ortasında görev yapıyor ve özellikle pas yeteneğinin üst seviyede olduğu söyleniyor.

Ligimizdeki en yaşlı oyuncular ise 35 yaşındaki Rüştü Reçber, Okan Buruk ve Roberto Carlos.

Aşağıdaki yaş ortalamaları takımların 2.hafta kadrolarının ilk 11 ve oyuna sonradan giren 3 oyuncu olmak üzere toplam 14 oyuncunun yaş ortalamaları.


Geçtiğimiz sezon da genç bir ekip ile mücadele eden Hacettepe yine genç kadrosu ile dikkat çekiyor. Birçok oyuncusu ile yollarını ayıran ve bir yeniden oluşum içine giren Denizlispor da genç bir kadroya sahip. Yeni yükselen takımlardan Antalyaspor ve Körfezimiz bu yıl tecrübeli makbuldur felsefesi ile hareket etmişler, umarım haklı çıkarız.

Kadrolardaki tüm oyuncuları aldığımızda da aşağıdaki tablo ile karşılaşıyoruz.


Takımların yabancı oyuncularının yaş ortalamaları ise aşağıdaki gibi.
Yeniden yapılanma içine giren takımlardan biri olan Trabzonspor bütün sıralamalarda ilk 5 içinde. Ersun Yanal'ın hem kaliteli hem de uzun vadeli, genç bir kadro oluşturduğunu söyleyebiliriz. Konyaspor'un ise yabancı haklarını genç oyunculardan yana kullandığı bir başka dikkat çeken durum.
Körfezimizin yeni kurulmuş bir takım olmasına karşı genç oyunculara yönelmemiş olması bu sene hedefin çok da büyük tutulmadığının bir göstergesi gibi sanki. Sözleşme sürelerinin kısalığını da göz önüne alırsak ne yazık ki bu sene yapılacakların bizi kalıcı başarılara götürmeyecek olduğunu tahmin edebiliriz.

2 yorum:

Dobrowski dedi ki...

bence seneye yine bir sürü transfer yapacağımızı gösteriyor gib geliyor bana bu istatistik. olmadı 2 sene sonra takımı yeniden kuruyoruz triplerine gireriz yine. bi tane genç adam yok takımda. biz eskiden altyapımızla bilinirdik. yazık!

Robaggio dedi ki...

cihan, orhan ak zamanından beri elle tutulur bir adam hatırlamıyorum altyapıdan gelen. serhat'ta umut vardı kendi kendini bitirdi, şu anda Mehmet Öztonga'da biraz umut var onu da değerlendiren yok. Maalesef dediğin gibi olacak, bu isimlerden 3 yıl oynayan olursa şanslıyız.

Related Posts with Thumbnails