03 Eylül 2008

Cebinde akrep olmayanlar


Pahalı transferleri yazmadan önce "paha"nın kaynaklarına bir göz atmak gerekiyor. 32,5 Milyon £ değerindeki Robinho ve 30,75 Milyon £ değerindeki Berbatov transferleriyle Premier Lig transfer rekorları kırılmış oldu. Rekoru kıranların biri Arap Abu Dhabi United Group diğeri ABD'li Malcolm Glazer. EPL'de başını Abramovich'in çektiği ve yavaş yavaş moda olmaya doğru giden bir akım olduğunu hepimiz görüyoruz. Akla dimaha sığmayacak ölçüde zengin yabancılar bir kulübü satın alıp modern oyuncakları ile oynamaya başlıyorlar. Aslında bu durum EPL için yeni değil. Mısırlı iş adamı Mohamed Al-Fayed, Fulham'ı "Güneyin Manchester United'ı" yapma vaatiyle satın aldığında yıl 1997 idi. Takımı 3.Ligden alıp EPL'ye kadar taşımayı başardı ama asla bugün ki örnekleri kadar popüler birisi olamadı.

Konu kulüp satın almak olunca bizden de bir nostaljik örnek paylaşmadan olmaz. 1992 yılında tarihi başarılarla dolu, kuruluş tarihi 1926 olan, Galatasaray gibi bir lise kültürüne, Altay gibi elit bir taraftar topluluğuna sahip Türkiye'nin en köklü kulüplerinden biri İstanbulspor, o zamanlar gelecekte başına ne işler açılacağı tahmin edilemeyen Cem Uzan tarafından 12 Milyar TL karşılığında satın alınmıştı. Cem Uzan'ın daha sonraları girdiği tartışmalarda da belirttiği üzere çok parası vardı ve 5.şampiyonu çıkarıp adını Türk futbol tarihine yazdırmak istiyordu. Daha kötüsü herşeyin kendisi ile anılmasını istiyordu, o kadar ki kulübü ilk satın aldığında yaptığı tekliflerden biri kulüp adını Inter Star şeklinde değiştirmekti.


Cem Uzan takımı 1998 yılında bıraktığında "Paranın satın alamayacağı şeyler vardır, geri kalan alayına Mastercard" reklamını bir nevi yaşayarak tecrübe etmiş oldu. Bir çırpıda aklıma gelen Leo Beenhakker, Saffet Susic gibi teknik direktörler  ve Tanju Çolak, Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Sergen Yalçın, İlker Yağcıoğlu, Uche, Oleg Salenko, Recep -Takoz- Çetin, Gökhan Keskin gibi oyuncular bu takıma büyük umutlarla alınıp şampiyonluk hayaline ulaşamayan isimler olarak tarihe geçtiler. Uzan istediği teknik adamı, istediği futbolcuyu takıma getirebiliyordu ama ne bir şampiyonluk ne de bir kez olsun tıklım tıklım tribünler görebildi. Star yayın grubuna sahip olmanın getirdiği medya gücünü de köküne kadar kullanıyordu üstelik. Bir Avrupa Kupası maçından önce maç ile ilgili bilgiler veren Bülend Karpat'ı hatırlarım. Maçtan önce taraftarı tribüne çekmek için düzenlenecek olan konserlerden bahsediyor ve "Ama yapmayın İstanbulspor da bizim takımımız, Türk takımı, onu da destekleyelim" şeklinde acındırma sanatından ince örnekler sunuyordu. Ama ne yaptıysa olmadı İstanbulspor ilk 5 için güzel bir aday olsa da şampiyonluk hep yarınlara kaldı, takım genel olarak Beşiktaş'ın İnönü Stadı'nı kiraya vermek istememesiyle ya da kendilerine karşı sıklıkla tekrarlanan hakem hataları ile gündeme geldi. 1996 yılında Uzanlar, en azından taraftarı olan köklü bir kulüp diyerek  şanslarını Adana'da denemeye karar verdiler ama o deneme de hüsranla sonuçlandı.


Ülkemizde böyle bir trend yeniden başlar mı bilinmez ama Avrupa'da özellikle Britanya Adası'nda zenginler yeni eğlencelerini buldular. EPL'de bugüne kadar gerçekleşmiş en pahalı 10 transfere baktığımızda piyasaya yeni düşen City sahibi Dr Sulaiman Al-Fahim, Manu'dan Glazer, Chelsealigillerden Koca Abram ve Liverpool'un Hicks-Gillett ikilisini başrollerde görüyoruz. Bu işin sonu nereye varacak merak içindeyim. Arap Abu Dhabi United Group'un mal varlığı ile ilgili bilgiler yer alan bazı yerler var ama nerede bir sayı görsem, herhalde küçüklüğümden beri matematiğim çok iyi olmadığı için algılayamıyorum diyorum kendi kendime ve komik duruma düşmemek için de paylaşmıyorum ama eğer servetleri gerçekten benim düşündüğüm gibi ise ocak ayındaki transfer döneminde Messi, Kaka, Torres, Fabregas ve Ronaldo'da dahil olmak üzere 18 üst düzey transfer yapacakları yönündeki şehir efsanesi gerçek çizgisine doğru yol alabilir. Bir futbol Leviathan'ı doğuyor da diyebiliriz. İş UEFA'nın müdahalesine kadar uzanabilir de. Neyse en azından konuşacak yeni bir mevzumuz oldu, uzun bir süre daha onların malı bizim çenemizi yormaya devam edecek anlaşılan.


Avrupa'daki en pahalı 10 transfer :

1. Zinedine Zidane: Juventus > Real Madrid - £45.62m (2001)
2. Luis Figo: Barcelona > Real Madrid - £37m (2000)
3. Hernan Crespo: Parma > Lazio - £35.5m (2000)
4. Gianluigi Buffon: Parma > Juventus - £32.6m (2001)
5. Robinho
6. Christian Vieri: Lazio > Inter - £32m (1999)
7. Berbatov
8. Shevchenko
9. Ferdinand
10. Gaizka Mendieta: Valencia > Lazio - £29m (2001)
      Ronaldo: Inter > Real Madrid - £28.49m (2002)


Premier Lig'in en pahalı 10 transferi :

1. Robinho: Real Madrid > Manchester City - £32.5m (2008)
2. Dimitar Berbatov: Tottenham > Manchester United - £30.75m (2008)
3. Andriy Shevchenko: AC Milan > Chelsea - £30m (2006)
4. Rio Ferdinand: Leeds > Manchester United - £29.1m (2002)
5. Juan Sebastian Veron: Lazio > Manchester United - £28.1m (2001)
6. Michael Essien: Lyon > Chelsea - £24.43m (2005)
7. Didier Drogba: Marseille > Chelsea - £24m (2004)
8. Wayne Rooney: Everton > Manchester United - £23m (2004)
9. Shaun Wright-Phillips: Manchester City > Chelsea - £21m (2005)
10. Fernando Torres: Atletico Madrid > Liverpool - £20m (2007)

Bu arada bu Sulaiman Al-Fahim (Dr. aman unutmayalım) çok feci Ata Demirer'e benzemiyor mu? Daha yeni geldi bu ne şımarık tavırlar, futbol dünyası bu kadar laubaliliği kaldırmaz arkadaşım, Arap sana diyom...

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails