10 Eylül 2008

Karakolluk


Dünya Kupası eleme grupları Avrupa ayağında bazı gruplar eski dostları tekrar bir araya getirdi. Sizinle görülecek bir hesabımız var diyenler (Bkz.İngiltere) durumdan hoşnut, can yakanlar kendilerine güvenli, aynı tarifeyi uygularız havasındalar. Daha önce yakın zamanda karşılaşmamış olsalar da renkli maçlar çıkarması muhtemel takımlar da mevcut. Bizim İspanya maçlarımız da bu kategoriye giriyor. Tansiyonun tepeye vuracağı maçlardan bazıları şöyle;

1.Grup
İsveç-Danimarka

Tarih : 2 Haziran 2007
Kopenhag'da Danimarka ve İsveç karşılaşıyorlar. Maçın hakemi Alman Herbert Fandel. İsveç henüz 26. dakikada 3-0 sonucunu yakalamış, Danimarkalılar sinirli ama o dakikadan sonra bir Danimarka fırtınası başlıyor ve 75.dakikada Andreasen'in golüyle skor 3-3 oluyor. Danimarka bir gol daha bulup hem Euro 2008 yolunda bir avantaj elde etmek hem de tarihe geçecek bir geri dönüşe imza atmak istiyor. Dakikalar 88'i gösterdiğinde topsuz alanda Poulsen Rosenberg'e kroşeyi indiriyor ve ortalık karışıyor. Herbert Fandel anında kırmızıyı yapıştırıyor Poulsen'e. Danimarka tribünleri hem şaşkın hem köpürmüş durumda. Genelde soğukkanlılıklarıyla bilinen İskandinavlar yeri geldiğinde Karadenizli olabileceklerini kanıtlıyorlar (Bir teori der ki İskandinavlar Türkler ile aynı soyacağından gelmektedirler). En sonunda bir taraftar dayanamıyor ve sahaya girip Fandel'e kroşe öyle olmaz böyle olur diyor, amacına tam ulaşamamış olsa da Alman hakem tacize seyirci kalmıyor ve maçı tatil ediyor. Sonuç, maç hükmen 0-3 İsveç'in oluyor, Danimarka Futbol Federasyonu'na 60.000 € para, bir maç seyircisiz, üç maç da Kopenhag'dan 250 km uzakta oynama cezası. Danimarkalılar Midyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan oluyorlar. Hem ceza alıyorlar hem de Euro 2008 hayalleri sekteye uğruyor. Bu olay Danimarkalılar için kolay unutulur cinsten değil. Tarihlerinde Kalmar Birliği adı altında birleşip ayrılan, Baltık Denizi egemenliği için savaşan bu iki ülke için yeni arena futbol sahası, hem uzak hem yakın tarih anlamında tansiyonun tepeye vuracağı maçlar oynayacaklar.

Maç tarihleri :
Danimarka - İsveç 10 Ekim 2009
İsveç - Danimarka 6 Haziran 2009


2.Grup
İsrail-İsviçre

2006 Dünya Kupası Elemeleri 4.Grup
İsrail ve İsviçre yine aynı grupta. İsrail'de oynanan maç bu yıl olduğu gibi 2-2 sonuçlanıyor. İsviçre'deki maç ise 1-1. İkili averajları eşit olan bu iki takım grubu 18 er puanla tamamlıyorlar. 4 er galibiyet 6 şar beraberlik. Fransa ile birlikte üç takım grubu namağlup tamamlıyor. Fransızların güçlü takım balı var, 5 galibiyet 5 beraberlik ile 2 puan farkla lider olmayı ve Dünya Kupası'na direk gitmeyi başarıyorlar. İsviçre ise +11 averajı ile play-off oynama hakkı elde ediyor. İsrail'in averajı +5. Başka bir deyişle Kıbrıs Rum Kesimi ve Faroe Adaları grubun kaderini belirliyor. İsrail'in son yıllarda büyük bir turnuvaya katılabilmek için yakaladığı en büyük fırsat bu ama son maçta Faroe Adaları'nı ancak 2-1 yenebiliyorlar. Play-off oynayan İsviçre bizim de başımıza bela oluyor ve Dünya Kupası'na katılıyor. İsrailliler için büyük bir hayal kırıklığı ve ellerinde 2005 yılının öcünü alabilmek için bir fırsat daha var. İlkini kullanamamış olsalar da ikinci maça farklı bir motivasyon ile çıkacakları kesin.

Maç tarihi:
İsviçre-İsrail 14 Ekim 2009

3.Grup
Polonya-Kuzey İrlanda

2006 Dünya Kupası Elemeleri 4.Grup
Kaderin tekrar birleştirdiği iki takım arasında oynanan maçların ikisini de Polonya kazanıyor. Belfast'taki maç 0-3, Varşova'da 1-0. Polonya grubu güle oynaya ikinci tamamlıyor. Lider İngiltere ile aralarında sadece bir puan var. Kuzey İrlanda ise sadece 9 puan toplayabiliyor. Euro 2008 elemelerinde ise çok farklı bir Kuzey İrlanda var. Katılmayı başaramamış olsalar da bu kez 20 puana çıkıyorlar ve bu eleme grubunda Polonya'ya kolay teslim olmayacak gibiler. İki takım da kötü başladı. Bu durum da maçları daha zevkli hale getirecek unsurlardan birisi.

Maç tarihleri:
Kuzey İrlanda-Polonya 28 Mart 2009
Polonya-Kuzey İrlanda 5 Eylül 2009

5.Grup
Türkiye-İspanya

1954 yılında deplasmanda 4-1 yenilip, içerde 1-0 kazandığımız maçlar sonrası statü gereği üçüncü maç tarafsız sahada Roma Olimpiyat Stadı'nda oynandı. 2-2 biten maçın sonucunda Franco'nun yaptığı para atışı tarihimizde ilk kez Dünya Kupası'na katılacağımızı müjdeliyordu. Euro 2008 şampiyonu ve üçüncüsünü aynı gruba düşüren kader utansın. Farklı dallardan geldiğimiz için final öncesi karşılaşma şansımız yoktu. Maçlardan sonra iyi ki çeyrek finalde karşılaşmadık da, keşke yarı final de karşılaşsaydık da diyebiliriz. Bildiğimiz bir gerçek var ki bütün Avrupa'nın gözü bu maçlarda olacak. İspanya fazla rast geldiğimiz bir rakip değil. Son resmi maç 31 Mayıs 1967 tarihinde İspanya'da, 2-0 mağlup olmuşuz, son maç ise hazırlık maçı, 17 Ekim 1973 tarihinde İnönü Stadı'nda oynanmış ve 0-0 sonuçlanmış.

Maç tarihleri:
İspanya-Türkiye 28 Mart 2009
Türkiye-İspanya 1 Nisan 2009 (1 Nisan?)

6.Grup
İngiltere-Hırvatistan

Tarih : 21 Kasım 2007
Anıları çok taze. Euro 2008 eleme grubu son maçında İngiltere'ye beraberlik bile yetecekti. Wembley Stadyum'undaki muhteşem atmosfer başka bir sonuca yer vermeyecek gibi görünüyordu. Meşhur sözümüzdür "Bu maçı taraftar alır". Alamadı. Hırvatistan İngilizlere hayatları boyunca unutamayacakları bir tokat atmıştı üstelik maçı bir farkla kaybetseler bile grubu lider tamamlayacaklardı. İngilizler olayı kişisel algıladılar. Hırvatistan'ı elediğimizde Guardian'da yazılan nefret dolu yorumlar Bilic'e bakış açılarının en açık göstergesi. Konu ile ilgili en çok konuşan kişi ise Manchester City'den Tottenham'a transfer olan Vedran Corluka. "Önceki maçta İngilizler bizi ciddiye almamışlardı, bu sefer yoğurdu deep-freeze uygulayıp yiyeceklerdir" demiş daha doğrusu bu anlamda bir kelam etmiş. Sanırım birisinin kendisine Alpay vakasını hatırlatması gerek.

Maç tarihleri:

Hırvatistan-İngiltere 10 Eylül 2008
İngiltere-Hırvatistan 9 Eylül 2009 (09/09/09 Düğün tarihi gibi)



9.Grup
Hollanda-Makedonya

2006 Dünya Kupası Elemeleri 1.Grup
Hollanda grubu 10 galibiyet 2 beraberlikle lider tamamlamıştı. Çek Cumhuriyeti'ni bile içeride dışarıda yenmeyi başaran Hollanda'nın önüne taş koyan tek takım Makedonya olmuştu. Üsküp'te oynanan maç 2-2, Amsterdam'daki rövanş 0-0 sonuçlandı. Gruba İskoçya galibiyeti ile başlayan Makedonya'nın Hollanda karşısında yine sürpriz kovalayacağı açık. Hollanda ise Van Basten sonrası Bert van Marwijk ile Euro 2008 hayal kırıklığına bir yenisini eklemek istemeyecek, bu maçlar da izlemeye değer kategorisinde.

Maç tarihleri:

Makedonya-Hollanda 10 Eylül 2008
Hollanda-Makedonya 1 Nisan 2009

2 yorum:

ziggytheking dedi ki...

ingilizler için düğün içre cenaze olacağı kesin gibi :)

Robaggio dedi ki...

bana bu sefer de hırvatlar 3 çocuk 1 cenaze yapacak gibi geliyor ama bakalım..
gerçekten bomba olacak ama ingiltere'de biliç'i gören kesecek gibi, hele bir de hırvat taraftarlar falan giderse aman aman herifler bizimkilere bile salça olmuşlardı :)

Related Posts with Thumbnails