16 Eylül 2008

Kelepir Kulüp Var


Newcastle United kulübünün sahibi Mike Ashley sonunda taraftar baskısına dayanamadı ve beyaz bayrağı çekti. Kevin Keegan ile özellikle yapılmayan transferlerden dolayı çıkan anlaşmazlıklar kendi sonunu hazırlamasına neden oldu. Keegan istifa etti, Ashley de istenmediğim yerde durmam edebiyatına başvurarak kulübü devretme kararı aldı. Ashley, “Ailemle maçlara gitmeyi severdim, maçlarda taraftarlar ile birlikte otururduk ama şimdi bir baba olarak çocuklarımı maça götüremiyorum çünkü bizi maça  gitmememiz konusunda uyardılar. Bu saatten sonra neyleyim Newcastle’ı”  şeklinde bir açıklama yaptı. Taraftarlar ise durumdan memnun. Biraz da Manchester City’nin başına konan talih kuşunun kendilerini de bulacağı umuduyla, takımı parasının ve aklının ayarı olmayan zengin bir yabancının almasını bekliyorlar. Ada’da Newcastle’ın yeni sahibinin kim olacağına dair bahisler dönmeye başladı bile. Önce onları sıralayalım sonra da kıssadan hisse koparalım.

Newcastle United’ın sahibi olması muhtemel 10 kişi / grup :

1. Dubai International Capital Grup
Dubai International Capital uzun zamandır Newcastle ile ilgileniyordu ama gelişen süreçte Liverpool ile daha fazla ilgilenmeye başladılar. DIC’in son olaylardan sonra Ashley’nin kapısını bir kez daha çalması bekleniyor. Dubai Hükümeti’nin yatırım kolu olmaları da maddi olarak Bill Gates’ten hallice oldukları anlamına geliyor ve kulübü alma ihtimali en yüksek grubun DIC olduğu düşünülüyor.

2. Anil Ambani
Reliance Group’un sahibi Hintli işadamı Newcastle’ı satın almak için bir girişimde bulunmuştu ama sonuç alamadı. Zaman içinde ümidini yitiren Ambani, Everton ile ilgilenmeye başlamıştı ama Newcastle’daki bu gelişmelerden sonra kulübü almaya en yakın isimlerden birisi gibi görünüyor.

3. Kuzeydoğulu bir iş adamı : Bay X
Yerel bağlantıları olan bir işadamı kendi bölgesinin takımına sahip çıkabilir. Kim olduğu henüz aydınlatılabilmiş değil ama bu isimsiz adamın da maddi imkanlarının iyi olduğu ve taraftarların da olaya sıcak bakabilecekleri düşünülüyor.

4. InterMedia Grup
New York merkezli özel bir hukuk firması olan InterMedia yaz aylarında kulübü satın alma istekleri olduğunu Ashley ile paylaşmıştı ama o dönemde hali vakti yerinde olan Ashley kulübü satmaya yanaşmamıştı, tekrar deneme ihtimalleri var.

5. Freddy Shepherd
Newcastle eşrafınca en nefret edilen adamlardan birisi ama yerel yönetim ile bağlantıları var. Yeterince parası da yok ama kuracağı ortaklıklarla kulübü elde etme arzusu içinde. Taraftarlar pek sıcak bakmıyor olsa da Ashley’den sonra ehvel-i şer olarak görüyorlar.

6. Xu Rongmao
Çinli milyarder Rongmao ile ilgili çok geniş bir bilgi yok ama kuracağı bir ortaklık ile takımı alma ihtimali olduğu düşünülüyor. Özellikle stad çevresini diğer şirketlerini kara geçirmek için kullanabilir. Bu adamın da para bulma kapasitesi üst düzeyde.

7. Polygon Yatırım Grubu
Amerikalı grup Ashley’den önce de kulübü almak için girişimlerde bulunmuştu, gelişen olaylardan sonra konuya tekrar müdahil olabilecekleri düşünülüyor ama şimdilik gelişmeleri bir adım geriden izliyorlar.

8. Ken Bates
Listedeki en ilginç kişilik olan Bates, Noel Baba lakabıyla anılıyor. Hali hazırda Leeds United’ın başkanı, 1982 yılında 1 pound karşılığında aldığı Chelsea’yi 2003 yılında 17 milyon pound karla Abramovich’e devretti. Chelsea’yi satın aldığında kulüp 3.lige düşmek üzereydi ve ciddi bir holigan sorunu vardı. Bütün bu sorunları atlatıp Chelsea’yi Premier Lig’e taşımayı başardı. Vakt-i zamanında holiganizmi önlemek için tribünlerin önüne elektrikli teller konulması gibi uç fikirleri vardı. Darda olan futbol kulüplerini kurtarma üzerine bir kariyer yapmış durumda ama bu kadar özelliğine karşılık sahip olmadığı tek bir şey var : Para.

9. Taraftarlar
Teorik olarak herkesin gönlünden geçen bu ama pratikte ciddi bir uygulama sorunu var. Organizasyonun sağlanması, kulüp sahibi olarak güvenilir bir ismin belirlenmesi, maddi olarak topyekün bir birliktelik sağlanması gibi sorunlar bu seviyedeki bir kulübün taraftarlara devrini imkansız kılıyor.

10. İngiliz hükümeti
Kulübün batık sponsoru Northern Rock firmasına hükümet kefil oldu. Onu alan bunu da alır mantığı ile el atmışken takımı da bi kurtarıverin düşüncesinde olanlar var ama kulübü taraftarların alması düşüncesinden daha gerçekçi değil tabii ki.


Bu işin ucu bir yere varmayacak galiba düşüncesine giren Melih Gökçek de Ankaraspor’un bir İzmir kulübüne devredileceğini açıklamıştı.

Ankaraspor’un sahibi olması muhtemel 5 takım :

1. Göztepe
Melih Gökçek’in iki Ankara kulübü birleşince Ankaraspor’u İzmir’de bir takıma devretme düşüncesinin temelinde yaklaşan yerel seçimler ve bu seçimlerde kendi partisine oy potansiyeli oluşturma düşüncesinde olduğu açık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile girdikleri su-dik yarışı da bu bakış açısını destekliyor. Hal böyle olunca velev ki böyle bir oy potansiyeli doğacak ve bundan faydalanılacaksa, İzmir’in en çok taraftara sahip iki kulübünden biri olan Göztepe düşünülebilir. Göztepe taraftarı da Aliağa birleşmesinden sonra böyle bir olaya çok sıcak bakmıyor ama aynı zamanda alt liglere kendilerine yapılan haksızlıklar sonucu düştüklerini (düşürüldüklerini) ve çıkmak için her yolun mübah olduğunu da düşünüyorlar. Kulübün sahibi Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş’ın geçtiğimiz sene ortaya çıkan OFTAŞ’ın haklarının satın alınması ile ilgili şöyle bir açıklaması var;
“Burada sadece OFTAŞ’tan bahsetmek doğru değil. Biz Göztepemizi Süper lige taşıyacak yasal mevzuatın mümkün kıldığı tüm alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Araştırmalarımız devam ediyor. Hedefimiz makul ve yasal bir çözüme ulaşmak.”
Yani Göztepe yönetimi olaya çok sıcak bakıyor, bu da Göztepe’yi birinci alternatif haline getiriyor.

2. Karşıyaka
Söz konusu oy potansiyeli olunca Karşıyaka da en az Göztepe kadar önemli bir potansiyel. Karşıyaka’lılar da semtin sosyolojik yapısı itibariyle Melih Gökçek’e hiç sıcak bakmıyorlar, yönetimin de konuyla ilgili bir açıklaması yok ama yıllardır özlemini çektikleri Süper Lig için böyle bir teklif gelirse direk geri çevirirler diyemeyiz.

3. Bucaspor
Bucaspor taraftar sayısı sınırlı bir kulüp ama makine gibi çalışan bir altyapı sistemi var. Kapasitesi büyük olmasa da yeni stad inşaatı devam ediyor ve en önemli husus Buca’nın AKP’li Belediye Başkanı Cemil Şeboy Bucaspor’a olan ilgisi ile biliniyor. Bu hakkın Bucaspor’a verilmesi için, en azından hangi şartlarda olabileceğine dair Gökçek’in kapısını çalacaktır. Bucaspor’un hali hazırdaki maddi imkanları Süper Lig’i kaldırabilir mi meçhul olsa da küçük bir ihtimal Bucaspor’un da şansı olabilir.

4. Altay
Mahmut Özgener faktörü ve yakın zamanda Süper Lig’e en çok yaklaşmış İzmir kulübü olması nedeniyle kulüp hakları Altay’a  devredilebilir. Yönetimin ne düşündüğü belli değil ama taraftarlar Melih Gökçek’ten gelecek hayır Allah’tan gelsin düşüncesindeler. Altay’ın Bank Asya’ya müthiş başladığı düşünülürse sezon sonunda ihtiyaçları kalmayabilir de.

5. İzmirspor
Madem takım Ankaraspor o zaman İzmir’e gelince İzmirspor olsun düşüncesi doğabilir ama ortada fol yok yumurta yok.

2 yorum:

Yigit dedi ki...

ben de dinledim bi tv programinda,uzuldum biraz da aslinda adama,eli yuzu duzgun bi adam benziyodu.234 milyon sterlin gibi bi rakam harcadim cebimden falan dedi.hayirlisi artik,yeni bi al fahim gelir alir newcastle'ı.

Robaggio dedi ki...

Bence de Araplar el atacak gibi görünüyor, adam harcadığı parayı fazlasıyla çıkarır hatta kulübü kara geçmek için satacağı, inceden ayak yaptığına dair söylentiler de var, pis günahı boynuna tabi bilemeyiz :)

Related Posts with Thumbnails