11 Eylül 2008

Lüksemburg'lu Maradona, San Marino'lu Baggio'ya karşı

2010 Dünya Kupası Eleme Grupları sürpriz kelimesinin anlamını yitirdiği maçlara sahne oluyor. Maç oynanmadan kazanılmaz klişesinin boş bir sözden ibaret olmadığını tekrar anlamış oluyoruz. Bu sonuçlar aynı zamanda "Topun da canı var", "Futbol melekleri böyle istedi", "İşte futbol bu yüzden bu kadar popüler" cümleleri sevdalılarını da çok mutlu edecek cinsten.
Arsene Wenger'in milli maçlara bakış açısını biliyoruz. Milli takımlara giden oyuncuların sakat dönmesinden şikayetçi ve milli maçların artık hiçbir amaca hizmet etmediğini düşünüyor. Milli takım kavramının da artık içi boş bir kavram olduğunu ve çoğu takımda devşirme oyuncular yer aldığını söylüyor. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili bir açıklaması daha vardı, "Maradona Lüksemburg'da doğsaydı asla Dünya Kupası göremeyecekti, o zaman adalet bunun neresinde?" diye soruyordu Wenger. Aynı Lüksemburg dün akşam son yılların en büyük sürprizlerinden birine imza attı ve İsviçre'yi hem de İsviçre'de yenmeyi başardı. Wenger'in açıklamalarını duymuşlar mıdır bilinmez ama -bazı ülkelerde bizim kadar yoğun olmasa da- bütün Dünya'da milli takım futbolcularının farklı bir motivasyon ile oynadıkları bir gerçek. Gecenin sonuçları güç dengelerinin birbirine ne kadar yaklaştığını da açıkça belli ediyor. Bizler belki de Araplar, Ruslar, Amerikalılar tarafından satın alınamayan, birkaç istisna olsa da kendi kültürünü temsil eden oyunculardan oluşan ve dengelerin sadece altyapı çalışmaları ile futbolun özü ile sağlanabileceği milli maçları bu yüzden seviyoruz. Denge bozmak isteyen gençlere yönelir, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Suudi Arabistan, Katar Milli Takımları da avucunu yalar.

- İlk maçlar : Rota : Ümit Burnu -

1.Grup

İsveç 2 - 1 Macaristan
Arnavutluk 3 - 0 Malta
Portekiz 2 - 3 Danimarka

İsveç ve Arnavutluk fazla zorlanmadan yapmaları gerekeni yaptılar. Konu ile ilgili bir önceki yazımızda Portekiz'in yeni hocası Carlos Queiroz'un ilk ciddi sınavını Danimarka'ya karşı vereceğini söylemiştik. Queiroz ilk maçta kötü not aldı. Aslında oyun olarak baktığımızda kimse Portekiz'den bundan fazlasını bekleyemezdi, rakip takım da tecrübeli oyuncularının yanına Bendtner gibi kaliteli gençleri serpiştirmiş Danimarka, boş bir takım sayılmaz. Portekiz Milli Takımı'nı hiç dominant, Avrupa çapında bir forvet oyuncusu ile hatırlamam. Orta sahalarından, beklerinden, stoperlerinden büyük Dünya yıldızları çıkaran bu ülke bir türlü bitirici vuruşu yapacak sağlam bir adam bulamadı. Bu maçta da aynı dertten muzdariptiler. 86.dakikada Danimarka amatörce yapılan bir hareket sonucu Portekiz'e penaltıyı armağan etti, Portekizliler pozisyonu değerlendirmekle birlikte olur mu canım siz misafirsiniz siz buyrun dediler ve ilki kornerden ikincisi uzaktan bir şut ile iki gol daha bulan Danimarka evine 3 puanla döndü. Bu arada birisinin Nani'ye çok fazla PES 2008 oynadığını hatırlatması lazım, öyle bir takla yok.

Portekiz-Danimarka



İsveç-Macaristan



2.Grup

Moldova 1 - 2 İsrail
Letonya 0 - 2 Yunanistan
İsviçre 1 - 2 Lüksemburg

İsrail'in aldığı galibiyetin öneminin önümüzdeki haftalarda daha net ortaya çıkacağına inanıyorum. Moldova kendi evinde oynadığı ikinci maçı da kaybetmiş olsa da orası gerçekten bir deplasman ve Yunanistan ile İsviçre'yi yıkmak için ellerinden geleni yapacaklar. Yunanistan'da Gekas'ın attığı 2 gol ile gelen galibiyet şimdilik yüzleri güldürüyor ama son gülen iyi gülecek gibi geliyor bana ve o son gülenin Rehhagel olacağına hiç ihtimal vermiyorum.
Lüksemburg ise gecenin en büyük sürprizine imza attı. Aslında bunu ilk defa yapmıyorlar, geçtiğimiz yılki kurban da Belarus'tu, 90+5'de attıkları gol ile aldıkları 3 puan hem 1995 yılından beri aldıkları ilk galibiyet hem de grup maçları boyunca alabildikleri tek puan(lar)dı. O gün golü atan Leweck İsviçre'yi de yıkan adam oldu. İkinci goldeki organizasyona da dikkatinizi çekerim, Lüksemburg bile olsa rakibin küçümsenmesinin nelere mal olabileceğinin bir kanıtı oldu bu maç. Hitzfeld'i daha da zor günler bekliyor. Letonya ve Moldova'nın saygı duyulması gereken takımlar olduğu düşünülürse kelimenin tam anlamıyla "Her maç final havasında" olacak.

İsviçre-Lüksemburg



3.Grup

San Marino 0 - 2 Polonya
Kuzey İrlanda 0 - 0 Çek Cumhuriyeti
Slovenya 2 - 1 Slovakya

Gecenin en renksiz gruplarından birisiydi 3.Grup. Çek Cumhuriyeti, yeni hocası Petr Rada ile çıktığı ilk resmi
maçından beraberlikle ayrılmış oldu. Çeklerin de puan kaybettiğini düşünürsek bu gruptan San Marino hariç kim çıkarsa çıksın çok fazla şaşırmamak gerek.

4.Grup

Rusya 2 - 1 Galler
Azerbaycan 0 - 0 Liechtenstein
Finlandiya 3 - 3 Almanya

Eleme gruplarında kolay kolay fire vermemeleriyle bildiğimiz iki takım da maç gününü puan kaybıyla tamamladı. 3.Grupta bulunan Çek Cumhuriyeti'nin puan kaybından sonra 4.Grupta da Almanya, Finlandiya'dan 3 gol yiyip 1 puan alarak döndü. Euro 2008'den önce bir hazırlık maçımızı Finlandiya ile yapmıştık ve bize karşı çok dikkat çekici bir oyun oynamamışlardı ama Almanya'ya karşı sonuca gitmeyi başardılar.
Rusya da iyi başlayan takımlardan biri. Özellikle Almanya bu şekilde devam ederse bu gruptan lider olarak çıkma şansları da var.

Finlandiya-Almanya


3:3 Finnland vs. Deutschland-Highlights - MyVideo

5.Grup

Türkiye 1 - 1 Belçika
Bosna Hersek 7 - 0 Estonya
İspanya 4 - 0 Ermenistan

Gecenin sürpriz sonuçlarından birine de maalesef biz imza attık ve ilk puan kaybımızı yaşamış olduk. Fikstür güzelliği bulunan İspanya 6 puana ulaştı. Bosna-Hersek ise önümüzdeki ay oynayacağımız maç öncesi 7 gollü bir gözdağı verdi. Estonya'yı 3-2 yenebilen Belçika ile berabere kaldınız ona göre dediler bize.

İspanya-Ermenistan


6.Grup

Kazakistan 1 - 3 Ukrayna
Andorra 1 - 3 Belarus
Hırvatistan 1 - 4 İngiltere

Çok klasik olacak ama İngiltere'nin intikamı acı oldu. Karakolluk maçlar listemizin zirvesine bu maçları yerleştirmiştik . İlk maçın hakkını iki takım da verdi, sonuca İngiltere gitti. Goller, sarı-kırmızı kartlar ve yarılan kafalar ile futbolseverler zevkli bir maç izlemiş oldular. Yine de rövanşta Hırvatlardan ümitliyim, İngilizler yoğurdu soğutmayı öğrenmiş olsalar da 1-4 skoru ciddiyetsizlik için fazlasıyla yeterli.
Ukrayna ise ikide iki yapmayı başardı. Hırvatistan ve İngiltere ile karşılaşmadan önce toplayabilecekleri kadar puan toplama gayreti içindeler.

Hırvatistan-İngiltere



7.Grup

Faroe Adaları 0 - 1 Romanya
Litvanya 2 - 0 Avusturya
Fransa 2 - 1 Sırbistan

Avusturya'nın gazı bir maçlıkmış ya da can yakmaları iç sahaya bırakalım tadı çıksın diyorlar. Litvanya ise Romanya galibiyeti ile gruptaki her takıma kafa tutma potansiyeli olduğunu göstermişti, bu maçla birlikte perçinlemiş oldu.
Fransa'nın uzun zamandır olduğu gibi tadı yok. Eski günlerinden çok uzaklarda olan Sırbistan'ı yenerken de zorlandılar.
Romanya ise Faroe Adaları tatilinden ancak bir gol ile dönebildi. Maçlar başlamadan önce grubun açık ara favorisi gibi görünen iki takım Fransa ve Romanya'nın bu kötü gidişi grubu çok renkli bir hale getirebilir. Bu arada Domenech takım galip iken bağırıyormuş, yeni gördüm.

Fransa-Sırbistan



Litvanya 1-0 Avusturya



Litvanya 2-0 Avusturya



8.Grup

Karadağ 0 - 0 İrlanda Cumhuriyeti
İtalya 2 - 0 Gürcistan

Karadağ dikkat edilmesi gereken bir takım olduğunun sinyallerini ikinci maçında da verdi. Trapattoni'nin İrlanda'sı bir puanla yetinmek zorunda kaldı.
İtalya ise zorlu Rum Kesimi maçından sonra ikinci maçta da şov yaptı sayılmaz. Şimdilik sonuca ulaşalım yeter tadında takılıyorlar.

İtalya-Gürcistan



9.Grup

İzlanda 1 - 2 İskoçya
Makedonya 1 - 2 Hollanda

İlk maçta Norveç'ten beraberlikle dönmeyi başaran İzlanda, ikinci maçında İskoçya'ya karşı koyamadı. İskoçların ilk galibiyeti.
Makedonya'nın Hollanda'ya daha fazla direneceğini bekliyordum ama ne önceki yıllardaki başarılarını tekrar edebildiler ne de İskoçya karşısındaki oyunu sergileyebildilier. Hollanda gruptan rahat çıkacak gibi görünüyor, şimdilik...

Makedonya-Hollanda

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails