24 Eylül 2008

Futbol Nedir?


























Efendim şimdi futbol oynamak için ilk önce bir topa ihtiyacımız var sonra da bir rakibe. Bunları bulduğumuzda orta büyüklükte bir alan, sonra da birbirinize atacağınız bir kaç gol. Üç beş de bildiğiniz futbol kuralı varsa işte tamam. Ama bunlarla çok fazla oynayamazsınız bu oyunu. O yüzden biraz takım arkadaşı bulmanız ve bunları adil bir şekilde ikiye bölmeniz gerekmekte. Şimdi biraz daha fazla oynanabilir hale geldi. Bunlar futbolun vazgeçilmez kuralları yani altın kuralları. Böylece oyunu olması gerektiği gibi oynarsınız. Mesela bu kurallardan birini veya bir kaçını değiştirirsek ne olur acaba. 2 topla ve 3 takımla oynamak başta zevkli gelebilir ama futboldan söz edilebilir mi? Ya da topu rakibinize verip korner bayrağına hızlıca koşmanız, topu orada beklemeniz?

Futbol bir oyun.

Belirli kuralları var. Bazen kendi kendine kural yaratır. Kaos ortamı mesela. Rakibiniz, takım arkadaşlarınız ve top bazen farklı yönlere doğru ilerler bu sırada teknik direktörler ve taraftarlar her telden çalarlar, farklı şeyler söylerler. Kimi zaman bunlar farklı dillerde de olabilir.

Peki Futbol aynı zamanda şiddet kuralını mı yaratıyor? Kazanmanın herşey olduğu bir oyunda sporun dalıdır şiddet. Kaybetmenin, oyunun doğal bir sonucu olduğunu idrak edememiş ve de sırf bir oyuna müdahil 2 takımdan herhangi birinin oyuncusu ya da taraftarı olduğu için şiddetin kaynağı olmuş insanlara bir kaç sözümüz var. Futbol bizim oyunumuz. Siz başka yere gidin. Yalnız bunu dediğimiz anda çözüm de sunmamız gerekiyor aslında. Kovmak istediğimiz insanlar sadece taraftarlardan oluşmuyorsa o zaman yeni bir oyun icat edilebilir ama mantıksız. Başka bir lig açıp o insanlara futbol oynatsak, hem taraftarlarıda hazır; zor olmakla birlikte imkansız değil. Ancak imkansız bir şey var ki o da eğitilmeleri.

Ufak bir not düşmek gerekirse size bir video gösteriyorum. Youtube herkeste gösterilmediğinden başka bir siteye koydum, youtube linki de aşağıda. Yorumlara bir bakın bakalım neler oluyor orada. Durumun vehametini anlamanız açısından önemli.

4 yorum:

Şen Şef dedi ki...

Yazı güzeldi sonra videoyu seyrettim tüylerim diken diken. Kimin montajı olduğunu merak ettim.

Ve benden de acı bir not, hep kendi kendimize konuşuyoruz, tasdikliyoruz bu konuda. Halbuki sebepleri o kadar derine gidiyor ki, zaten neremiz doğru'ya gidiyor hep muhabbet. Sadece memleket için söylemiyorum bunu, insanoğlu için söylüyorum.

Futbol maçı gibi, iyi'lerin de en az kötü'ler kadar koşması, mücadele etmesi lazım. Topu taca atmakla olmuyor medyanın yaptığı gibi.

Şen Şef dedi ki...

Good vs. Evil LANGIRT

http://www.notcot.com/archives/2007/04/good_vs_evil_fo.php

İyi'ler - Kötü'ler maçı demişken :)

Robaggio dedi ki...

@şen şef
bu maç biraz ağır bir maç olmuş sanırım ama hepsi takımlarıyla özdeşleşmiş isimler :)

Ceyhun GEYIK dedi ki...

videoyu youtube'dan diğer video paylaşım sitesine ben yükledim. Kimin montajı olduğunu bilemiyorum ama youtube linkinde en azından videoyu yükleyeni görebiliriz.

Futbolda şiddet olayına gelirsek aslında Türk milletinin bir kaderidir. Sadece futbolda değil her alanda böyleyiz. Ama bunları en aza indirmek için tabiiki herkeze görev düşmekte.

Yorumlarınız içinde teşekkür ediyorum.

Related Posts with Thumbnails