07 Eylül 2008

Rota : Ümit burnu

2010 Dünya Kupası'na giden yolda tüm Dünya'da eleme grubu maçları başladı ya da devam ediyor. Biz iyi başladık ama bizim kadar şanslı olmayan ülkeler de var. Dün gecenin en büyük sürprizleri sırasıyla Avusturya, Litvanya, Karadağ, İzlanda ve Makedonya'dan geldi. Görüldüğü üzere bütün eleme grubu maçları sürprize çok müsait ve sürpriz kovalayanlar dışında iddaa için pek mantıklı tercihler sayılmazlar.


1. GRUP

Arnavutluk 0 - 0 İsveç
Macaristan 0 - 0 Danimarka
Malta 0 - 4 Portekiz

Arnavutluk maçında İsveç'in biraz daha şanslı görüldüğü söylenebilirdi ama kendi sahasında her zaman sürpriz yapmaya müsait olan Arnavutlar İsveçlilere kolay bir galibiyet imkanı vermediler.
Danimarka eski günlerini mumla arıyor, bir dönem toparlanır gibi oldular ama hala 1992'den çok uzaktalar, Laudrup tarzı yıldızlar da eskisi gibi yetişmiyor. Yine de Arsenal'li genç oyuncu Nicklas Bendtner gibi güvenebilecekleri isimleri var ve grup ikinciliği için fazlasıyla şanslılar. Euro 2008 elemelerinde eşleştikleri İsveç'le yine aynı gruptalar, Herbert Fandel tarafından bir taraftarın sahaya girmesinden dolayı ertelenen ve hükmen 3-0 İsveç'in galibiyetiyle sonuçlanan maçın rövanşı oldukça sert geçebilir.
Portekiz'de 5 yıllık Scolari döneminin ardından göreve Carlos Queiroz getirildi ve şanslıymış ki ilk maçlarında Malta ile karşılaştılar. 1.grupta, Euro 2008 elemelerinde Polonya'ya karşı zorlanan Portekiz'in başını ağrıtacak iki takım daha var. Queiroz asıl sınavlarını İsveç ve Danimarka'ya karşı verecek. İlk büyük sınavı çarşamba günü Lizbon'da Danimarka'ya karşı.


2. GRUP

Moldova 1 - 2 Letonya
İsrail 2 - 2 İsviçre
Lüksemburg 0 - 3 Yunanistan

Moldova geçen elemelerdeki belalılarımızdan biri. Ümit Karan'ın müthiş kafa golü ile ancak beraberliği kurtarabilmiştik. Diğerinin farkı mı var? En iyi Şenol Güneş bilir Letonya'yı. İki belalımızdan büyük olanı deplasmanda galip gelmeyi bilmiş.
Euro 2008 sonrası teknik direktörlük görevine Ottmar Hitzfeld'i getiren İsviçre için iyi bir başlangıç sayılabilir. Euro 2008 eleme gruplarında Hırvatistan, İngiltere ve Rusya ile eşleşmiş olan İsrail o grubu karıştırmayı başarmıştı, bu grup için de çantada keklik sayılmazlar hatta tam aksine Yunanistan ve İsviçre'nin tam dişlerine göre olduğunu söyleyebiliriz. Beraberliği 90.dakikada kurtarmış olsalar da EPL tecrübesine sahip Ben Haim, Tamir Cohen, Yossi Benayoun ve Ben Sahar gibi oyuncuları ile dikkat edilmesi gereken bir takım haline geldiler ve artık bir Dünya Kupası görmek istiyorlar. Şimdilik bir fantezi olsa da 2018 Dünya Kupası'na talip olduklarından da bahsetmiştik. Ortadoğudaki rakipleri Katar çok daha akla yatkın bir tercih tabii ki.
Yunanistan ise Euro 2008 hayal kırıklığının ardından kolay bir başlangıç yaptı. Hala Basinas'lar ile takım kuran Rehhagel bir tokat da İsrail ve İsviçre'den yiyebilir.


3. GRUP

Polonya 1 - 1 Slovenya
Slovakya 2 - 1 Kuzey İrlanda

Beraberliğin Slovenya için büyük bir başarı olduğunu söyleyebiliriz çünkü Polonya eleme gruplarında her zaman başarılı olan takımlardan biri. Slovakya için de önemli bir galibiyet, Kuzey İrlanda Euro 2008 elemelerinde Danimarka ile aynı puanı toplamış ama İspanya ve İsveç'in gerisinde kalmıştı, bu sefer daha fazlasını hedefledikleri kesin. 13 gol ile Euro 2008 eleme grupları gol kralı olan David Healy'nin de Kuzey İrlanda'nın en büyük kozlarından biri olduğunu hatırlatalım.
Bu grubun en büyük favorisi Çek Cumhuriyeti ilk maç gününü boş geçti. İstatistiklere bakarsak grupta Çeklerin birinci, Polonya'nın ikinci olması en kuvvetli ihtimal ama futbol hangi istatistiği kabul etmiş ki?


4. GRUP

Galler 1 - 0 Azerbaycan
Liechtenstein 0 - 6 Almanya

4.grup Almanya için birinci belli ikinci kim grubu. Her zaman olduğu gibi rahat çıkacaklardır. İkincilik karakolluk gibi görünüyor. Euro 2008 gruplarında Portekiz'e içeride dışarıda yenilmeyen ve sadece 3 puan gerisinde kalan Finlandiya, Arshavin'li, Pavlyuchenko'lu, Pogrebnyak'lı en önemlisi Hiddink'li Rusya ve ne olursa olsun  Ada Kültürü'ne sahip Galler, üstlerine bir de kendi evinde tam bir deplasman havası veren Azerbaycan. Almanya ve Lihtenştayn dışındaki tüm takımlar için sürprizlere gebe bir grup.


5. GRUP

Ermenistan 0 - 2 Türkiye
Belçika 3 - 2 Estonya
İspanya 1 - 0 Bosna Hersek

Belçika ilk iki adaylarının zayıf halkası gibi görünüyor ama Olimpiyatlardaki başarılı gençlerini göz ardı etmek büyük hata olur. Tabi evlerinde Estonya'dan iki gol yemiş olmaları da bizim için iyiye işaret. Aragones sonrası Del Bosque'yi göreve getiren İspanya'da büyük bir değişiklik olacağını sanmam. Türkiye-İspanya maçları grubun kaderini belirleyecek. Bosna Hersek'e dikkat etmemiz gerektiği zaten tecrübeyle sabit. Ermenistan da bundan sonra bize çalışacak. Şimdilik umutluyuz, umarım teknik kadro ve futbolcularımız da geçen yıl dökülen ecel terlerini unutmamışlardır.


6. GRUP

Ukrayna 1 - 0 Belarus
Andorra 0 - 2 İngiltere
Hırvatistan 3 - 0 Kazakistan

Ukrayna futbolu eski günlerine dönüş sinyalleri veriyor. Şampiyonlar Ligi'ne iki takımla girmeyi başardılar. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahiplerinden biri olacak olmaları da onlara gaz veren bir başka unsur. Büyük yıldızları oynamamış olsa da hazırlık maçında Arjantin ile berabere kalmayı başaran Belarus'u yenmiş olmaları başlangıç için iyi bir sonuç.
İngilizler bu kez işlerini şansa bırakmak istemiyorlar ama paranın gücüne de karşı koyamadıkları bir gerçek. Dünya'nın dört bir yanından kulüplerini satın alan ultra zenginler kadrolarını yabancı oyuncular ile şişirmeye devam ediyorlar ve bu yıl EPL'ye giriş yapan 137 oyuncunun 102 tanesi İngiliz değil, yine kaşınıyorlar bakalım Capello bu çıkmaza ilaç olabilecek mi?
Hırvatistan yine İngiltere ile aynı grupta. İngilizler intikam naraları atarken bir yandan da kaleyi içten fethetme çabası içindeler. İngiliz gazetelerinde her gün Biliç'in West Ham'ın başına geçeceğine dair farklı bir haber çıkıyor ama Biliç'in açıklaması net "Hiçbir yere gitmiyorum". Bu ikili kapışırken aradan Ukrayna sıyrılırsa da şaşırmayalım.


7. GRUP

Romanya 0 - 3 Litvanya
Sırbistan 2 - 0 Faroe Adaları
Avusturya 3 - 1 Fransa

Romanya'da Mutu'nun İtalya'ya kaçırdığı penaltının şoku sürüyor sanırım. O penaltı kaçtıktan sonra Romanya oyundan düşmüş diğer maçta da Hollanda'ya karşı ne Fransa ne de İtalya maçındaki direnci gösterememişlerdi. Litvanya'nın başta ilk golü olmak üzere tüm golleri görülmeye değer. İlk golde Sampdoria'lı Stankevicius uzak mesafeden örümceği almış, zaten Lobont'a o mesafeden başka türlü gol atmak çok kolay değil. Kaunas etkisi ile kendilerine olan güveni artan Litvanyalılar grupta her an herşeyi yapabilecek kapasitede olduklarını gösterdiler.
Sırbistan Faroe Adaları'na karşı biri kendi kalelerine diğeri de Zigic'le 87. dakikada olmak üzere sadece iki golde kaldı. Avusturya'nın bile biz de varız dediği bir grupta işleri hiç kolay olmayacak. Karadağ'ın ayrılmasının etkisi de yok değil.
Ve Fransa, Domenech'in sol kulağı çınlamaya devam ediyor. Maçın asıl kahramanı Roma'lı Mexes. İki gol yan toptan bir gol de köşe vuruşu sırasında Mexes tarafından yapılan bir faulle gelen penaltıdan. Özellikle ilk gol Kuyt'ın Euro 2008'de attığı golün kopyası gibi. O maçtaki konu mankeni yanlış hatırlamıyorsam Malouda'ydı. Top kaleye girip gol olmuş, Kuyt sevinmeye başlamış ama Malouda hala markaja devam ediyordu. Aynı olay Mexes'in başına geldi, Janko biraz daha kasmış olsa topla birlikte Mexes'i de sokacaktı kaleye. Domenech'in markaj anlayışı 80'li yıllarda bizim uyguladığımız taktiğe benziyor "Oğlum yapış adama o nereye sen oraya, tuvalete gitse bile bırakmayacaksın, bırak topu gol olsa da olur". Maç görüntülerini izlerken Euro 2008 anılarımız tazeleniyor sanırım aynı şey Fransızlar için de geçerli.  Brückner'in göreve gelmesi ile Avusturya'dan bir parça farklı bir takım bekleniyordu ama bu kadarı da fazla. Onun asıl işi altyapıyı derleyip toparlamasıydı ama fazla bonus göz çıkarmaz mutlaka.


8. GRUP
Gürcistan 1 - 2 İrlanda Cumhuriyeti
Karadağ 2 - 2 Bulgaristan
Kıbrıs Rum Kesimi 1 - 2 İtalya

Gürcistan renksiz, tatsız tuzsuz bir takım hüviyetinde devam ediyor yoluna. İrlanda Keane'li kadrosu ile sürprizlere çok açık. Euro 2008 gruplarında İskoçya İtalya'nın başına dert olmuştu, bu kez İrlandalılar aynı role talipler. Trapattoni de İrlanda için çok önemli bir artı. Hiddink'in Hollanda'ya yaptığını İtalya'ya tattırmak isteyecektir, bu karşılaşmaları Lippi'yi tahttan indirmenin bir yolu olarak da görebilir.
Eski Yugoslavya bölüne bölüne bitemedi. Son parça Karadağ ve onlar da o verimli toprakların spor kültüründen nasiplerini almışlar. Yeni kadroda Kayserisporlu Puroviç, Romalı Vucinic, Fiorentinalı Jovetiç, Sporting Lizbon'lu Vukceviç ve Ankarasporlu Batak gibi isimler var. Bir kez daha bölünseler yine ortaya kalbur üstü bir takım çıkacağına eminim. Tehlikeli olabileceklerini ilk maçtan gösterdiler zaten. Petrov'lu, Berbatov'lu Bulgaristan 1 puanı 90.dakikada kurtarabildi.
Kaunas-Litvanya etkisini Rum Kesimi'nde de Anorthosis olarak görüyoruz. İtalyanlara korkulu anlar yaşattılar ki geçmişte aynısını İspanyollara da yapmışıkları vardır hem de sonuca ulaşmayı bilerek. Gruba renk katacak takımlardan biri olabilirler. İtalya galibiyeti 90.dakikada kurtarabildi ama bence çok önemli değil çünkü İtalyanlar bizim gibidir, bütün sınavlara son gün çalışırlar. İte kaka da olsa bu gruptan çıkacaklardır. İkincilik için geriye kalan bütün takımlar şanslı, artık bu şansı hangisi kullanabilirse.


9. GRUP

Makedonya 1 - 0 İskoçya
Norveç 2 - 2 İzlanda

Makedonya'nın yendiği İskoçya hiç de küçümsenecek bir takım değil. Euro 2008'de göremediysek tek nedeni İtalyan Anzer Balıdır. Dolayısıyla Makedonya bu galibiyet ile önemli bir adım atmış oldu ki onlarında geçmişinde bir İngiltere sürprizi mevcuttur hem de İngiltere'de. Golü atan Naumoski'nin adı itibariyle hepimize sempatik geldiğine eminim. Tabi bu başarıyı sürekli kılmak gerek, Makedonların nefes kapasitesini de ileride göreceğiz.
Norveç'i nasıl yendiysek sanırım hala etkisindeler. Litmanen ve Gudjohnsen Avrupa'daki nev-i şahsına münhasır iki oyuncu ama Milli Takımlarına -yalnız kalıyor olmaları da çok etkili olmakla birlikte- çok büyük bir etki edemiyor oldukları da bir gerçek. 30 yaşındaki Gudjohnsen Barça'da bulamadığı forma şansını Milli Takımı'nda telafi ediyor, gollerin biri ondan geldi.
5 takımlı bu grupta da Hollanda arkası ikincilik herkese açık, zayıf gibi görünen Makedonya ve İzlanda da bu form grafiği ile tarihe geçebilirler.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails