10 Ekim 2008

Uzak Diyar Estonya



Nüfusu sadece 1.4 Milyon olan Estonya küçük bir ülke olmanın sıkıntılarını tarihi boyunca yaşamış. Özellikle 2.Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sı tarafından uygulanan soykırımdan Polonya'dan sonra en fazla etkilenen ülke Estonya olmuş. O dönemde nüfuslarının dörtte birini savaş ve hastalıklar nedeniyle kaybetmişler. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanan ülke 2004 yılından beri Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip.
Ekonomik ve sosyal olarak geçmişteki sıkıntılarını atlatmayı başaran Estonya futbol konusunda o kadar şanslı değil. Sovyetler Birliği'nden ayrılan diğer ülkelerden geride kalmış olmaları ülkedeki futbola olan ilgisizliğe bağlanıyor. Levadia Talinn ve Flora arasında oynanan şampiyonluk derbisini 2000 kişi izlemiş, ligdeki ortalama seyirci sayısı ise 300. Bu yıl oynanan Sillamäe Kalev-Trans Narva Meistriliiga maçını izleyenler sadece 40 kişiymiş.
Estonya Milli Takımı'nın en tehlikeli ismi Roda forması giyen forvet Andres Oper. Belçika'ya 3-2 yenildikleri maçta gollerden birini atan Oper aynı zamanda 35 gol ile Estonya Milli forması altında en çok gol atan oyuncu ve Heracles'li Ragnar Klavan ile birlikte Avrupa'nın büyük liglerinden gelen iki oyuncudan biri. 1985 doğumlu savunma oyuncusu Klavan, yine 1985 doğumlu Levadia'lı orta saha Tarmo Kink ve 1989 doğumlu Ukrayna takımı
FC Karpato Lvov oyuncusu forvet Sergei Zenjov Estonya futbolunun geleceği en parlak oyuncuları olarak gösteriliyorlar. Kendisinden çok büyük bir beklenti olmayan Estonya teknik direktörü Tarmo Rüütli'nin İspanya ve Türkiye maçları için çağırdığı oyunculara bakıldığında kadronun genelde genç isimlerden kurulu olduğu görülüyor. En yaşlı oyuncular 1977 doğumlu Oper ve 1979 doğumlu Piiroja. Estonya'nın tüm zamanlardaki en iyi oyuncularından biri kabul edilen Watford'lu kaleci Mart Poom artık 36 yaşında ve yerini daha genç isimlere bırakmak zorunda kalmış. Bir dönem Arsenal, Sunderland, Porstmouth ve Derby County formalarını da terletmişliği var. Rüütli'nin Bosna maçında Zenjov'u yedek bırakması Estonyalıları çok şaşırtmış. Tarmo Rüütli ile ilgili ilginç bir ayrıntı 54 yaşındaki hocanın hala aktif olarak futbol oynuyor olması. Estonya 4.Ligi takımlarından FC Soccernet'de oynuyor ve 13 maçta 3 gol atmayı da başarmış.
Belçika maçı 3-2 sonuçlandıktan sonra Estonyalılar Bosna maçı için umutlanmışlar, 7-0 beklenmedik bir sonuç olmuş. İspanya ve Türkiye maçlarından da pek umutlu değiller.
Bu arada Estonya maçı için Talin'e gitme niyetinde olanlar varsa Lilleküla Stadyumu'nda oynanacak karşılaşmanın bilet fiyatları 300, 400, 500 ve VIP tribünü 1000 Estonya Kronu. Türkçeye çevirdiğimizde yaklaşık 40, 55, 65 ve 130 YTL'ye karşılık geliyor. Havalar da soğuktur orada şu anda ama Ukrayna veya Rusya olsa imkanı olanlarımız koşa koşa giderdik eminim. Tabii ki futbol aşkı için!

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails