05 Ocak 2009

Gol Yemem, Sörf...Tabii ki Yerim

Futbolcuların reklamlarda yaptığı türlü maymunluklar diye bir post girilebilir hatta seri bile yapılır. Adamlar oyuncu değil ki kardeşim, ne yapacaklarını bilememekte çok haklılar ama yine de dikkatli seçimler yapmaları gerek, parayı alayım yeter dememek lazım bazen. En az gol yiyen kalecilerle ilgili bir post girmeye yeltenince başlığı da Rüştü yazmış oldu. Aşağıdaki listeler transfermarkt.de'den 6 ligdeki en az gol yiyen kalecilerin listeleri. Futbol gibi içinde yüzlerce öğe barındıran bir oyunda en çok gol atan futbolcu, en az gol yiyen kaleci gibi istatistiklere pek itibar etmem aslında. Kuşkusuz bir kalecinin az gol yemiş olması onun iyi bir kaleci olduğunu gösterir ama en az gol yiyen kaleci en iyi kalecidir demek mantıklı değil. Aynı şey golcüler için de geçerli. Çok gol atan futbolcu golcüdür ama Bursaspor'da gol kralı olan Okan Yılmaz'ın golcülüğü puan durumunun en üst 4 sırasında duran takımların forvetlerinin golcülüğünden çok daha değerlidir benim gözümde. Dolayısıyla liste her ligdeki en iyi kalecileri gösteriyor demek doğru olmaz ama eğer futbol bir takım oyunuysa savunması en sağlam takımları gösteriyor diyebiliriz. Sıralamalar kalecilerin gol yemeden bitirdikleri maçlar esas alınarak yapılmış yani maç içinde hiç top gelmemiş olsa bile değişen birşey yok.
TSL'yi listenin sonuna sakladım. Özellikle dikkat etmenizi istediğim ayrıntı sıralamalardaki yabancı kaleciler. Bakalım bu konuda hangi lig nasıl bir karakter ortaya koymuş ve bu durum Milli Takımlara nasıl yansımış?

Bundesliga


Başı yaşlı kurt Lehmann çekiyor. Buradaki kaleciler Oliver Kahn futbolu bırakmış olduğu için çok şanslılar. Rensing başka bir takımda oynuyor olsaydı ilk 100'e bile giremezdi. Euro 2008'de Semih'in kafa vuruşunu içeri çelen, diğer maçlarda da pek dikkat çekmeyen, en azından benim gözüme giremeyen İsviçreli kaleci Benaglio 6 numarada. Bu listeye özel 12 kaleci var çünkü 11. ve 12. sıradakiler bizim de tanıdığımız isimler. 2010 Dünya Kupası elemelerinde Alman Milli Takımı'nın kalesinde yer alan Enke listede yok, Adler ise 4.sırada. Alman kalecilerin sayısı az değil.

EPL


Tipik bir EPL görüntüsü. City'li Joe Hart dışında İngiliz kaleci yok. İki ABD'li var, Friedel ve Howard. Seaman'dan beri sağlam bir kaleci bulamayan İngilizler özellikle Peter Shilton'ı özlemle anıyorlar. En son İtalya 90 Dünya Kupası'nda forma giyen Shilton toplamda 125 kez Milli oldu ve en çok Milli olan 10 İngiliz oyuncu içinde başka kaleci yok. Bu durum da İngilizlerin kaleci istikrarsızlığının bir göstergesi. Grup maçlarına çağırılan üç kaleci David James, Paul Robinson ve Scott Carson. Kötü kaleciler değiller ama çok güvenilir oldukları da söylenemez.

La Liga

İspanyollar kaleleri esir almayı başarmışlar. Kameni ve Renan dışında yabancı kaleci ihtiyacı yok. Liste başlarını da hep tecrübeliler zaptediyor, burada da 35 lik Palop var. Casillas ve Reina'nın olduğu İspanyol Milli Takımı kalesi Avrupa'nın en sorunsuz kalelerinden biri.

Ligue 1

Burada da bir Fransız egemenliği hakim. Listenin tamamı Fransız kalecilerden oluşuyor. 19 Kasım tarihinde Uruguay'a karşı oynanan hazırlık maçına çağırılan üç kaleciden ikisi Mandanda ve Lloris listedeki iki milli kaleci.

Serie A


Buffon'suz listedeki üç Brezilyalı-İtalyan Cesar, Rubinho ve Doni ilk göze çarpan isimler. Buffon yerini Manninger'e bırakmış, o da ustası yerine 10 numaradaki yerini almış. Listede 4 safkan İtalyan var ve İspanya örneğinde olduğu gibi Buffon olan İtalya kalesi pek sorunlu sayılmaz. Zaten İtalyanların oldum olası bir kaleci sorunu yaşadıklarını hatırlamam.

TSL


Bizim listemize girebilen Türk kaleci sayımız sadece 3, onlar da Milli Takım kalecilerimiz. Bir diğer Milli Takım kalecimiz -bu kez Kocaelispor adına iyelik kipi kullanıyorum- bizim kalecimiz Serdar Kulbilge, o bu sezon böyle bir listeye giremez maalesef. Bu listeyi TSL'den bihaber bir yabancı görmüş olsa bu ligde yabancı sayısı serbest olsa gerek diye düşünür. Maalesef o kadar kaleci yetiştirme özürlü bir ülkeyiz ki ihtiyaç hep ithalat yoluyla çözülebiliyor. Genç kalecilere yeterince şans verilmiyor oluşu mutlaka bir etken ama şans bulanların ne kadar yeterli olduklarına, ellerine geçen şansı nasıl kullandıklarına bakınca onların da kendilerini sorgulamaları gerektiği gerçeği çıkıyor ortaya. Bunun son örneği Trabzonspor kalecisi Tolga. Kaleye geçme şansını yakaladı ama Ersun Yanal'ın gözüne girmeyi başaramadı. Bütün Trabzonspor maçlarını 90 dakika izlemediğim için çok net birşey söyleyemiyorum ama Tolga Sylva'yı aratmayacak olsa Ersun Yanal yabancı hakkını kaleden yana kullanmazdı gibi geliyor. Listeye giren kalecilerimizin de birinin emektar birinin dengesiz olduğunu düşünürsek bel bağlayabileceğimiz tek isim olarak Serkan Kırıntılı kalıyor geriye. Umarım kendisini biraz daha geliştirir ve 2002 yılındaki Rüştü ayarında bir kaleci haline gelir yoksa bir kaç yıl içinde böyle bir listeye baktığımızda tek bir Türk kaleci bile göremeyebiliriz.



6 yorum:

dchetin dedi ki...

kameni büyük kaleci olacak

Alfredo dedi ki...

bi taraftarla kavga etmiş kameni ve şuan boşta.Taraftarda istemiyomuş.Manchester United listesinin başındaymış rivayete göre :D

Robaggio dedi ki...

aceto 2008 mart ayında bahsetmiş hatta sanırım son senesi olacak demiş ama espanyol satmaya yanaşmamış olsa gerek..
sözleşmesi bu yıl bitiyor, demek ki bu sene son senesi olacak..
http://acetobalsamico.blogspot.com/2008/03/carlos-kameni.html

Robaggio dedi ki...

bu da kreması :)
http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/01/kameni-imza-atmaynca.html

pclion dedi ki...

Ben de 'sörf'vari reklamlar gibi bir yazı yazmaya niyetlenmiştim, sonra bu yazıyı gördüm. :) Yalnız o kadar ilginç bir durum ki bu kadar meşhur bir reklamın videosu hiçbir yerde yok...

Robaggio dedi ki...

ben de bu posttan sonra reklamlarla ilgili birşeyler yazayım, birkaç video paylaşayım dedim, 25 gündür draft olarak duruyor..
O reklamın bütün gerçek ve sanal kayıtlarının rüştü tarafından toplatıldığına dair söylentiler var, ondan bulamıyor olabiliriz :)

Related Posts with Thumbnails