29 Ocak 2009

Protesto Sanatı



Parası ödenmeyen çalışan tepkisi ne olmalı? Şeklinde bir soru sorulsa herkesin yanıtı kendi bulunduğu tarafa göre yön değiştirir. İşin içinde para olduğu için empati ikinci hatta üçüncü plana atılır. Beklesinler canım bizde kimsenin parası kalmaz masalı biz de aile geçindiriyoruz kardeşim söylemi ile çarpışır ama genelde sonuç değişmez.

Birçok takımın kötü dönemleri olmuştur/olacaktır. Bu sorunlar bazı kulüplerde maddi olabildiği gibi bazı kulüplerde de takımın aldığı başarısız sonuçlardan kaynaklanır. Takım kötü gittiği zaman kuşkusuz taraftarlar mutsuz olurlar ve gidişatı düzeltmek için kolları sıvarlar. İlk etapta yavaş yavaş gelen sesler zaman içinde yükselir ve koordineli şekilde toplumsal bir hareket haline gelir. Bu tepkinin tezahürü kültürden kültüre, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bizde ilk tepki yönetimi veya futbolcuları tribünlerden kibarca uyarmak olur. Örneğin çok kötü gittiğimiz ilk yarı maçlarında artık sabrı kalmayan tribünlerimizden futbolculara doğru  "Sabrımız kalmadı, adam gibi oynayın!" şeklinde tezahüratlar yükselmişti. Ankaragücü maçında oyuncularımız iyice isteksiz ve ruhsuz bir futbol ortaya koymaya başlayınca sinirler daha da gerildi ve tezahürat "Oyna, oyna, oynasana lan!" halini aldı hatta tribünlere tepki veren Bülent Bölükbaşı'nın eşi, dostu, hısım akrabasının kulakları çınlatıldı kimileri tarafından. Son olarak da yönetime para vermemekle eleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı aleyhine bir yürüyüş düzenlendi ve başarısız zamanlarda kulübe sahip çıkmadığı için üzerinde resmi olan bir afiş yapıldı.
Bu tarz tepkiler bizim görmeye alışkın olduğumuz, ülkemiz kültürünün nev-i şahsına münhasır tepki verme şekilleri. Dünyada da farklı ülkelerde farklı tepki verme kültürleri mevcut ve benim görüşüm bu konuda en medeni ülkelerden biri İspanya. Bana çok ters geliyor olsa da bugünlerde İngiltere'den yayılan bir akıma kapılan ve şehirlerdeki otobüslerin üstüne "Tanrı kesinlikle yoktur. Yaşadığınız anın tadına varın." tarzında reklamlar koyulmasına izin veren İspanyollar özgürlüklerin resmen bokunu çıkarmış durumda. Bu kültürün bir yansıması olarak da herkes hakkını her platformda savunuyor.
Futbolda da akla gelen ilk tepkiler İspanyol takımlarının taraftarlarının ve futbolcularının verdiği tepkiler. Barcelona taraftarının beyaz mendil sallayarak teknik direktörlerini istifaya davet etmeleri gerçekten bir klasik. Deportivo karşısına "Çözüm ya da ayrılık" yazan tişörtlerle çıkan ve maç başladığında orta sahada birleşip duran Levanteli futbolcuların tepkisi de  tıpkı topu boş kaleye göndermeyen Deportivolu oyuncuların hareketi gibi takdir edilecek cinstendi.
Son örnek yine İspanya'dan. Yine bir ekonomik kriz ve 4 aydır ödenemeyen ücretler vakası. Kurbanlar İspanya 3.Liginin Granada FC oyuncuları. Melilla karşısına çıkan oyuncular maç başlar başlamaz dizlerinin üstüne çöküyorlar ve başkanları Paco Sanz'a karşı bir başka estetik protesto olayına imza atıyorlar.
İşe yarar mı bilinmez tabi ama takımdan kaçmadan önce elimizden geleni yaptık mesajı buraya kadar bile geldi.
Anlayana...

Video:

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails