13 Ocak 2010

Angola'dan Futbol


Maçları yarım yamalak da olsa izliyoruz ama değinemedik bir türlü. Afrika Uluslar Kupası Togo Sendromunu kısmen de olsa atlatmış bir şekilde devam ediyor.
İlk gün oynanan ve ancak amatör ya da genç takımlar seviyesinde normal kabul edilebilecek 4-4lük Angola-Mali maçının ardından ikinci kayda değer skor Malavi'den geldi. Bu tip turnuvaların gediklilerinden Cezayir'i 3-0 skoru ile geçip tarihlerindeki en büyük başarıya imza attılar. Hem bugüne kadar "yapamadıkları" hem de oyun karakterlerine bakınca Malavi için Afrika'nın Moldova'sı ya da Arnavutluk'u diyebiliriz. Hani puan durumuna her baktığınızda rezalet bir görüntü verirler de ne zaman maç yapacak olsanız başınıza bela olurlar ya, Malavi de aynen öyle bir takım. 2010 Dünya Kupası eleme gruplarında da kepaze bir performans göstermişler. Hazırlık maçlarında Mısır ve Gana ile berabere kalmış olmaları birer sinyal olabilir ama yine de oyun anlamında kat etmeleri gereken çok yol var. Cezayir bu kadar berbat olmasaydı ve kalede ikinci kaleci Fawzi Chaouchi olmasaydı maç muhtemelen 0-0 biterdi. Kendimle çelişerek yine de akıllı oynadılar diyebilirim.
Bu arada Malavi'de evlilik hazırlıkları yapan bir gay çift yakalanmış ve mahkemeye çıkarılmışlar. Malawi kanunlarına göre homoseksüel olmak 14 yıl ile cezalandırılıyormuş. Araştırırken böyle tuhaf şeyler de çıkabiliyor. Evet saçma ama olsun en azından hocaları çıkıp gereksiz bir takımımızda eşcinsel oyuncular var açıklaması yapmayacaktır, malum hepsinin başı yanar.
Malavi'de 10 numaralı Joseph Kamwendo'yu beğendiğimi söyleyebilirim. 1986 doğumlu, Güney Afrika'da Orlando Pirates forması giyermiş. 2006'da kısa süren bir FC Nordsjaelland macerası olmuş. Danimarka soğuk gelince Afrika'ya geri dönmüş ama orada tutunamamış olması kötü bir oyuncuolduğu anlamına gelmez, bir maç iyi oynaması da iyi bir oyuncu olduğu anlamına gelmez pek tabii.
Togo turnuvadan çekildiği için Gana'nın bay geçtiği B grubunda Fildişi Sahili-Burkina Faso maçı 0-0 bitti. İzlediğim bölümde Fildişi Sahili çok daha etkiliydi ama Okay Karacan deyimiyle Drogba ve arkadaşları gol atmayı beceremediler.

C grubu maçları da dün oynandı. Yine bir bölümünü izleyebildiğim maçta Mısır Nijerya'yı 3-1 yendi. Mısır'ın 2.golü çoktan unutmuş olsa da Körfez kokusu taşıyan adam Ahmed Hassan'dan geldi. Balık esanslı bir goldü açıkçası. Bildiğiniz üzere Mısır özellikle Afrika'da yapılan turnuvalarda çok başarılı. Bu başarılarını bu turnuvada da tekrarlayacak gibi görünüyorlar. Maç 1-1 iken ve sonra 2-1 iken gol pozisyonlarını değerlendiremeyen Nijerya bir anlamda kendi kaderini kendisi çizdi ve maçın sonlarına doğru yedikleri kontra-atak golü ile kaderlerine razı oldular. Dünya Kupasına katılma hakkı kazanan Nijerya'nın katılamayan Mısır'a yenilmiş olması da ayrı bir ironi.
Mısır ile ilgili başka bir anektod da turnuvaya katılmaya güç bela karar vermiş olmaları. 2010 Dünya Kupası elemelerinde Cezayir ile Mısır aynı grupta yer almıştı. Hem puan hem averajları eşit olduğu için tarafsız saha olarak seçilen Sudan'da bir maç daha yaptılar ve Cezayir Mısır'ı 1-0 yenerek Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti. Maçtan sonra çıkan olaylarda Cezayir'li taraftarlar maçı kazandıkları yetmiyormuş gibi bir de Mısır'lı taraftarları dövdüler. Mısır'lılar ise Cezayir Milli Takımı'nın otobüsünü taşladılar. Araya Kaddafi'nin girip arabuluculuk üstlenmesine kadar varan olaylardan dolayı iki ülke arasında ciddi bir husumet var ve bu olayda haklarının yendiğini, Cezayir'e hak ettiği cezanın verilmediğini düşünen Mısır'lılar bir ara mızıkçılık yapmayı ciddi ciddi düşündüler ama sonunda turnuvaya katılma kararı aldılar.
Grubun diğer maçında ise Mozambik ile Benin 2-2 berabere kaldılar. İzlemedim, bilmiyorum hatta Benin deyince aklıma sadece 2002 Dünya Kupası'nda bizim bir maçımıza atanan hakem geliyor o kadar. Dolayısıyla ne desem yalan olur.
Turnuvaya bugün D grubu maçları ile devam edilecek. 18:00'de Kamerun-Gabon, 20:30'da Zambiya-Tunus maçları var ve Eurosport'tan yayınlanıyor.
Maç izleme fırsatımız olursa umarım kaldığımız yerden devam ederiz.
Top Cambazı Haber / Luanda

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails