20 Mayıs 2010

Irak-86


Hikaye FourFourTwo'dan.
Maradona'nın efsaneleştiği 1986 Meksika Dünya Kupası'nda Irak, Meksika, Belçika ve Paraguay'la aynı grupta yer alıyor. O dönemin Irak kadrosu altın jenerasyon olarak anılıyor. Aynı zamanda Irak-İran savaşının da devam ettiği bir dönem ve Saddam da altın yıllarını yaşıyor.
Saddam'ın büyük oğlu Uday Milli Takım sorumlusu rolünü benimsemiş. Mantığı ve bakış açısı belli tabii ki. Korku kültürünü alabildiğine yaşayan ve yaşatmaya çalışan Uday turnuva öncesi hazırlık maçlarında Irak'ın İngiltere, Brezilya gibi takımlarla karşılaşmasını istemiyor. Korkusu ise Iraklı futbolcuların diğer futbolcularla dostluk kurabilecek olmaları. Utanmasa Dünya Kupası'na da göndermeyecek takımı aynı korkudan ama çok önemli bir propaganda şansı mutlaka, Dünya Kupası'nı kaçırmak istemediği gibi Irak'ın başarılı olmasının da şart olduğunu düşünüyor.
Irak bu takımlar yerine Brezilya'nın amatör takımlarıyla hazırlık maçı oynuyor. Flamengo ile yaptıkları maçtan önce soyunma odasında motivasyon toplantısı yapan isim yine Uday ve diyor ki "Brezilyalı oyunculardan ne farkınız var ki? Onlar da Adidas giyiyor, siz de." Iraklı oyuncular inanılmaz gaza geliyor(!) ve maçı 3-1 kaybediyorlar.
Turnuvada mutlak başarı bekleyen Uday'ın hayalleri suya düşüyor. Irak Meksika ve Paraguay'a 1-0, Belçika'ya 2-1 yenilerek erken havlu atıyor. Can korkusuyla fena da direnmiyorlar anlaşılan. 1986 yılındaki statüye göre kupada 24 takım çekişiyor ve ikinci tura çıkacak 16 takımın 4'ü en iyi 3.lerden oluşuyor. Belçika da bu takımlardan birisi ve Jean-Marie Pfaff'lı, Eric Gerets'li, Enzo Scifo'lu kadrosuyla yarı finale kadar yürüyor ama Maradona'nın 2 gol attığı maçta Arjantin'e 2-0 ile boyun eğiyor.
Turnuvayı tek gol, 3 mağlubiyet ile kapatan Iraklı oyuncuları Irak'ta elinde ustura ile Uday bekliyor ve tüm takımın saçları sıfıra vuruluyor. Dönemin forvet oyuncusu Ahmad-Rahim Hamad 2007 yılında yaptığı bir röportajda "Saçlarım örnek aldığım futbolcu Kevin Keegan modeliydi, turnuvadan sonra onlara veda ettim." diyor ama görünen o ki saçlarımla yırttığıma şükrettim demeyi unutuyor.

Meşhur Azteca Stadyumu'nda oynanan Meksika-Irak maçının bir videosu da mevcut. Mavililer Irak, gol 6:40'da.
Hakikaten iyi direnmişler.

2 yorum:

Dobrowski dedi ki...

abi iyi yazı olmuş. forza ırak forza ali daie =) ırak denilince aklıma başka şey gelmiyordu. bide bu uday muhabbetlerini duymuştum ama detaylıu senden okuduk. ayrıca hoş geldin. takım gitti sen yaz. ayrıca takımında aq. fenay yardırdım bu yorumda gözlerinden öper bi ara iki bira ısmarlarım

Robaggio dedi ki...

Takım gitti maalesef evet, takımla ilgili yazacak, iç açıcı ufacık birşey olsa abarta abarta yazıcam da yok arkadaş..Beterin beteri var diye boşa demiyorlar ne hallere düştük :((
Çok kötü bir yorum olduğu için 3 bira ile anca kurtulabilirsin bilader ben bilmem :)
(Bu arada Ali Daei İranlı ama çaktırma hepsi aynı nane:))

Related Posts with Thumbnails