03 Şubat 2009

Valkyrie ya da Walküre



Filmleri başka filmlere benzeterek anlatma geleneğimi sürdürüyorum. Bu filmin hatırlattığı yapımlar, Tom Cruise'un Gazi Tom Paşa hallerinden dolayı Doğum Günü 4 Temmuz ve Hitler karşıtı subayların vahşeti durdurma çabalarından dolayı Amen.
Almanya'nın başında bulunduğu süreç içerisinde Hitler'e karşı 15 suikast girişiminde bulunulmuş. Filmde bu girişimlerden sonuncusu, 20 Temmuz 1944 olayları anlatılıyor. İngilizcesi Valkyrie, Almancası Walküre ise Hitler'in ölmesi durumunda yürürlüğe girecek olan operasyonun adı. Bu operasyona göre darbe girişiminde bulunma potansiyeli olan SS Subayları tutuklanıyor ve her daim hazır tutulan yedek ordu devreye giriyor.
Filmle ilgili düşüncelerimi ne şekilde paylaşacağım konusunda kararsız kaldım. Düşüncelerimden biri film yerine o dönemde yaşanan olayları açıklayıp konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmayanların filmi biraz daha bilinçli bir şekilde izlemelerine yardımcı olmaktı ama bu şekilde yazarsam aşırı derecede spoiler teşkil edeceği için iş film anlatımından çıkıp tarih dersine dönecekti, vazgeçtim. Benim gibi II.Dünya Savaşı ile ilgili bir dolu belgesel, film izlemiş, bir dolu kitap, yazı okumuş ve tabii ki bir dolu oyun oynamış biriyseniz zaten o dönemle ilgili az çok bilgi sahibisinizdir. En azından Hitler'in bir suikast sonucu ölmediğini biliyorsunuzdur. Bu da spoiler sayılmasın çünkü film bunu bilenleri bile heyecanlandırmayı başarıyor. Tamam Hitler ölmedi ama neler oluyor? Bu olay nasıl sonuçlanacak? Bu tip sorular sormaktan alamıyor kendisini insan. Fotodan gördüğünüz üzere oyuncu tercihleri de çok yerinde. Bu yerindeliği sağlayan, oyuncuların Alman subaylar olduklarına inandıran tipleri ve yüz ifadeleri. Bu konuda en başarısız tercihin Tom Cruise olduğu söylenebilir. Onun yerine daha az popüler ama daha Almanvari görünüşlü bir oyuncu tercihi yapılabilirdi. Böyle olsaydı film bu kadar popüler olmayacak olsa da ortaya çıkan sonuç daha iyi olabilirdi gibi geliyor bana.
Bu tip filmlerde görmeye alışkın olduğumuz ekip zenginliği ve görsel efektler bu filmde de filmin belli bölümlerinde -aslında gerektiği zamanlarda, gerektiği kadar- karşımıza çıkıyor ve gayet başarılı. Hitler rolündeki David Bamber hayranlık uyandıracak derecede başarılı. Rolünü bu kadar iyi yaptığını nereden biliyorum? Çünkü film boyunca onu her gördüğümde aklıma Hüseyin Başçavuş geldi :). Her zaman sert, her zaman etrafta ona bakan korkulu gözler var, ağır ve egosu tavanda tavırlar ise tiplemeyi tamamlıyor. Filmin anlatımı ile ilgili gözüme çarpan bir nokta Yahudi soykırımını çok fazla ön plana çıkarmıyor olması. Birçok II.Dünya Savaşı filminden görmeye alışkın olduğumuz ezilen, öldürülen insanlar, acı hikayeler, yaşlılar, çocuklar bu filmde gözümüze sokulmuyor. Anlatılmak istenen olay çok farklı olduğu için bir bakıma iyi de yapılmış aslında çünkü bu tip sahnelere yer verildiği zaman filmden sonra insanın aklında kalan en önemli bölümler bu anlatılanlar oluyor ve bazı filmler amacından bir parça sapıyor.
Sonuç olarak II.Dünya Savaşı ilgililerine şiddetle tavsiye ettim.
Bu konudaki yazı önerimiz Ters Ninja'dan. II.Dünya Savaşı bitmedi, cepheleri çoğaldı!
IMDB
Resmi Site

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails